جداسازی و شناسایی مقدماتی قارچ های اندوفیت و همراه بیماری زوال مو در استان زنجان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-9-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر پازوکی

دانشجوی دکتری تخصصی بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا- دانشکده کشاورزی، تهران، ایران

اعظم شکاری اسفهلان

استادیار، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

مژده ملکی

استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا- دانشکده کشاورزی، تهران، ایران

شهرام نعیمی

دانشیار، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

قارچ­های اندوفیت و همراه بیماری زوال مو از تاکستان­های استان زنجان جداسازی شدند و اثر بازدارندگی برخی از قارچ­های جدا شده، بر رشد دو قارچ بیمارگر تنه مو شامل Cytospora chrysosperma و Fusarium sp. مطالعه شد. نود و پنج جدایه قارچی از از بافت­های سالم (۵۴/۶۳ درصد) و آلوده (۴۶/۳۶ درصد) تنه و ریشه مو جداسازی شد. با ضدعفونی سطحی قوی و چند مرحله ای، احتمال جداسازی قارچ­های ساپروفیت و اپی­فیت به حداقل ممکن رسانده شد؛ بنابراین قارچ­هایی که از بافت سالم جدا شده و تست بیماریزایی شان مثبت نبود، اندوفیت و آنهایی که از بافت آلوده جدا شدند، قارچ همراه بیماری زوال مو قلمداد شدند. شناسایی مقدماتی ۱۳ جدایه شاخص تا سطح جنس و در مواردی گونه، بر اساس خصوصیات ریخت­شناسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی و توالی نوکلئوتیدی ناحیه ITS–rDNA انجام شد. جدایه­های شناسایی شده مشتمل بر ۱۰ جنس و شامل آرایه­های Alternaria malorum، Alternaria sp.، Allocanariomyces tritici، Aaosphaeria arxii، Clonostachys rosea، Chaetomium sp.، Daldinia loculata، sp. Daldinia، Fusarium oxysporum، Fusarium sp.، Macrophomina phaseolina، Phaeoacremonium minimum و Stromatinia narcissi بودند. با بررسی فعالیت آنتاگونیستی ۱۳ جدایه قارچی به روش کشت متقابل، گونه­های F. oxysporum، P. minimum و C. rosea بیشترین میزان بازدارندگی رشد در مقابل دو قارچ بیمارگر تنه مو شامل C. chrysosperma و Fusarium sp. نشان دادند. دو گونه  arxii. AوS. narcissi  از بافت تنه سالم جداسازی شدند و طبق اطلاعات ما برای نخستین بار به عنوان قارچ­های اندوفیت از مو در دنیا گزارش می­شوند. گونه D. loculata از بافت تنه آلوده جداسازی شد و برای نخستین بار به عنوان قارچ همراه بیماری­های تنه مو از دنیا گزارش می­شود. به علاوه، دو گونه A. tritici و F. oxysporum با وجود اینکه از بافت سالم ریشه جدا شده بودند، در آزمون بیماری­زایی، باعث ایجاد شانکر داخلی در ساقه شده و برای اولین بار به عنوان بیمارگر مو از دنیا گزارش می­شوند.

کلیدواژه ها

واکنش زنجیره ای پلیمراز, آنتاگونیست, فیلوژنی, مهار زیستی, تاکستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.