بررسی و تحلیل بر حقوق شهروندی زندانی بی گناه ( جبران خسارت اجتماعی واقتصادی) و آیین دادرسی آن در نظام حقوقی ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-4_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم غلامی

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی ، گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.

کیومرث کلانتری درونکلا

استاد تمام گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

ایرج گلدوزیان

استاد تمام گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

حمیدرضا اسماعیلی

استادیار گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

چکیده

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر رعایت حقوق انسانی، بالاخص آزادی که از بارزترین آن است، توجه خاصی دارد که بعضا این حق بشری از سوی متولیان اجرای قانون نقض می گردد که لزوم اخلاقی و قانونی جبران خسارت ناشی از بازداشت متهمان بی گناه امری غیرقابل انکار است که در مقاله حاضر با توجه به رویکرد قانون آیین دادرسی کیفری، به بررسی مرجع رسیدگی و نحوه محاسبه و مطالبه جبران خسارت زندانی بی گناه که چندان مورد توجه قرار نگرفته است، پرداخته شده است. سوال اساسی که در این مقاله مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این می باشد که مرجع رسیدگی چه نهادی و نحوه محاسبه و مطالبه جبران خسارت زندانی بی گناه در حقوق کیفری ایران بر چه اساسی است؟ تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است که درخصوص مراجع رسیدگی و نحوه محاسبه و مطالبه جبران خسارت در حقوق ایران تا حد زیادی با اخلاق عامه و حقوق افراد سازگاری وجود دارد. در حقوق کیفری ایران دعوای جبران خسارت زندانی بی گناه در کمیسیونی سه نفره و در موارد خاصی در دادگاه های عمومی و حقوقی قابل مطالبه می باشد. همچنین پرداخت غرامت مالی مهمترین شیوه های جبران خسارت زندانی بی گناه در نظام حقوقی ایران است و نتایج تحقیق بیانگر این امر است که ابهاماتی در خصوص نحوه محاسبه جبران خسارت مشهود می باشد.کلید واژه ها: مرجع رسیدگی، نحوه جبران خسارت، زندانی بی گناه ،خسارت مادی و معنوی، کمیسیون

کلیدواژه ها

کلید واژه ها: مرجع رسیدگی, نحوه جبران خسارت, زندانی بی گناه, خسارت مادی و معنوی, کمیسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.