In Vivo Mechanisms of Radioadaptive Response

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علوم پیشرفته زیست پزشکی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JABS-9-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رجبی پور

Department of Radiology, Faculty of Paramedical Sciences, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran

رضا فردید

Department of Radiology, Faculty of Paramedical Sciences, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran

چکیده

زمینه و هدف: پاسخ تطبیقی پرتویی، پدیده ای را توصیف می ‎کند که در آن، مواجهه با مقادیر دزهای کم از تابش یونیزان، اثرات زیان آور دزهای بالاتر بعدی را کاهش می دهد. ازآنجایی که در سال های اخیر، سرطان زایی ناشی از تابش های یونیزان، یک نگرانی عمده در ارزیابی ریسک تابش های با دز کم است، هدف از این مطالعه مروری، بررسی پاسخ تطبیقی پرتویی با موضوع سرطان زایی و آسیب های ژنومی و ارزیابی مکانیسم های درون تنی موثر در این پدیده، بوده است.  مواد و روش ها: مطالعه مروری حاضر با انتخاب کلیدواژه های مناسب و جستجوی مطالعات پژوهشی و مروری که در پایگاه های Google scholar، direct Science و Pubmed نمایه شده، به انجام رسید. در این مقاله، بخشی از مطالعات اخیر پاسخ تطبیقی پرتویی با موضوع سرطان زایی، در انواع گونه های موش و سلول های لنفوسیت انسانی، موردبررسی قرار گرفته است. علاوه بر این، به تفصیل به نقش مکانیسم های درون تنی مهم در پاسخ تطبیقی ازجمله ترمیم DNA، اثر همسایگی و هورمون های سیستم اندوکرین مانند گلوکوکورتیکوئیدها، نیز پرداخته شده است. نتایج: این مطالعات، اغلب بیانگر القای موثر پاسخ تطبیقی پرتویی، توسط تابش اولیه مزمن یا تابش مکرر با دز پایین هستند. نتیجه گیری: قوانین فعلی حفاظت پرتویی، به دلیل تنوع پاسخ در میان افراد و عدم قطعیت مکانیسم، شامل پاسخ تطبیقی پرتویی نمی شوند، بااین حال، این پدیده می تواند حساسیت به تابش یونیزان را در بخشی از افراد تا حد زیادی تعدیل کند و باید در آینده، به عنوان یک عامل ضروری در برآورد و کنترل حساسیت فردی به تابش یونیزان، در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

adaptive response, Low-dose Radiation, Ionizing Radiation, DNA Repair, Bystander effect, Cancer, پاسخ تطبیقی, دزهای کم, تابش یونیزان, ترمیم DNA, اثر همسایگی, سرطان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.