اعتبار اسناد الکترونیک در دعاوی خانواده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش حقوق خانواده و رسانه
  • کد COI اختصاصی: FLMC01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی امیدی

عضو هیات علمی گروه حقوق، دانشگاه پیام نور. تهران

زهرا صفایی شهراسب

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی

چکیده

سند یکی از مهم ترین و رایج ترین دلیل ادعاهای طرفین دعوا در دعاوی کیفری و حقوقی محسوب می شود. در قانون مدنی در مبحث دلایل اثبات دعوا در ماده ۱۲۵۸ آن ، اسناد کتبی را به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا برشمرده است، همچنین در ماده ۱۲۸۴ این قانون، سند را محصور به «نوشته» کرده است. در قانون مدنی، قانون آیین دادرسی مدنی و مقررات ثبتی به تفصیل " سند و احکام مربوط به آن " مورد بحث قرار گرفته است؛ اما امروزه بحث های مربوط به اسناد الکترونیکی ، ارزش و توان اثباتی آن ها اهمیت قابل توجهی در روابط روزمره امروزی به ویژه در حوزه حقوق خانواده ایفا می کند. قانونگذار در قانون تجارت الکترونیکی داده پیام ها و امضای الکترونیکی را با نوشته و امضای سنتی (به عنوان مثال امضای ذیل قراردادها) برابر می داند و آن ها را دارای ارزش اثباتی می داند و در سایر دعاوی نیز به استناد همین قانون اعتبار بسیاری از اسناد الکترونیک ثابت یا رد شده است. در مقاله حاضر قصد داریم اسناد الکترونیکی که در دعاوی خانواده ارائه می شوند و اعتبار هریک از آن ها را با توجه به قوانینی که در ایران در این زمینه وجود دارد و رویه هایی قضایی مورد بررسی و واکاوی قرار دهیم.

کلیدواژه ها

اسناد الکترونیک، اعتبارسنجی، اثبات دعوی ، دعاوی خانواده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.