آموزش فرزند پروری مبتنی بر ذهن آگاهی: راهکار پیشنهادی برای کاهش استرس والدگری پرستاران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده پرستاری ارتش، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JANF-21-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز عباسی لعل آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد روان پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

شهلا علیاری

دکترای برنامه ریزی درسی، دانشیار، گروه بهداشت مادر و نوزاد، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

زهرا فارسی

دکترای تخصصی پرستاری (آموزش داخلی-جراحی)، استاد، گروه پرستاری بهداشت جامعه، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

مرضیه خلیجی

کارشناسی ارشد روان پرستاری، مربی، گروه روانپرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: شغل یکی از مولفه های تاثیرگذار بر بروز و میزان استرس والدگری است، بنابراین استفاده از شیوه های پیشگیرانه و مدیریت صحیح و مناسب استرس والدگری برای والدین شاغل، ضروری به نظر می رسد. هدف این مقاله، مروری بر مطالعات انجام شده در مورد تاثیر آموزش فرزند پروری مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس والدگری مادران بود. مواد و رو شها: این مرور روایتی با جستجو در منابع فارسی و انگلیسی با کلیدواژه های فارسی استرس، والدگری، آموزش، ذهن آگاهی، پرستار و معادل انگلیسی آن ها (Parenting ،Education ،Mindfulness ،Nurse ،Sterss) در پایگاه های داده ،PubMed Iran doc ،Scopus ،Sid ،Science Direct و Magiran در بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ انجام شد. هم چنین از موتور جستجوی Google Scholar نیز جهت جستجوی مقالات استفاده گردید. در کل از ۴۵۰ مقاله استخراج شده، ۱۱ مقاله مرتبط موردبررسی قرار گرفت. معیارهای ورود شامل نگارش مقاله به زبان فارسی و انگلیسی و همخوانی باهدف مطالعه و معیارهای خروج شامل عدم دسترسی به نسخه کامل بود. یافته ها: آموزش فرزند پروری ذهن آگاهی دارای ابعادی چون گوش دادن با توجه کامل، پذیرش بدون قضاوت خود و فرزند، آگاهی هیجان نسبت به خود و کودک، خودتنظیمی در رابطه فرزند پروری و شفقت در مورد خود و کودک می باشد که این ابعاد سبب تاثیر مثبت بر استرس والدگری مادران، افزایش آرا مبخشی عضلانی، کاهش نگرانی، تنیدگی و اضطراب، کاهش هیجانات منفی و پرخاشگرانه در والدین، افزایش هیجانات مثبت در رابطه فرزند والد، افزایش سلامت عمومی و خود اثرمندی والدین و بهبود روابط والد-فرزندی و زناشویی (ارتقا کیفیت فرزند پروری) شده است. بحث و نتیجه گیری: پیشنهاد می گردد که با توجه به شرایط کاری پرستاران و استرس هایی که در محیط کارم تحمل می شوند، به منظور کاهش استرس والدگری آن ها، از این روش آموزشی استفاده شود. این نوع از روش آموزشی را در قالب برنامه بازآموزی در فواصل منظم می توان تکرار نمود.

کلیدواژه ها

آگاهی، آموزش، استرس، ذهن پرستار، والدگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.