بررسی تطبیقی نظریه حقوق طبیعی از منظر جان لاک و قرآن کریم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه احسن الحدیث، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AHSAN-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی کریمی نیا

سطح چهار فقه و اصول حوزه علمیه قم، دکترای قرآن و حقوق از جامعه المصطفی (ص) العالمیه، استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

نجیب اله حکیمی

دکترای قرآن و حقوق از جامعه المصطفی (ص) العالمیه

مجتبی انصاری مقدم

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث، مدرس دانشگاه

چکیده

بحث از حقوق طبیعی از بیست و پنج قرن پیش به شکل های مختلف در میان متفکران جریان داشته است. سنت حقوق طبیعی در فرهنگ های مختلف مطرح بوده و تحولاتی را به خود دیده است. اعتقاد به این سنت نه تنها در سنت های دینی و فضای الهیاتی و کلامی، بلکه در چارچوب عقل مدار سکولار نیز مطرح بوده است. هواداران حقوق طبیعی در تمامی دوره ها دغدغه دفاع از حقوق انسان ها را داشته اند و سه ویژگی جهانی بودن، ضرورت و ثبات را جزء مشخصه حقوق طبیعی دانسته اند. در این مقاله تلاش شده است نظریه حقوق طبیعی در اندیشه جان لاک پس از بیان مبانی هستی شناختی، انسان شناختی، روش شناختی، ارزش شناختی و معرفت شناختی او تبیین و بررسی شود. در ادامه شرح کوتاهی از مبانی اسلامی که قابلیت جایگزینی با مبانی فکری و فلسفی جان لاک دارند ارائه شده و در آخر با استفاده از این مبانی مشخص شده است که چه تغییرات و تفاوت هایی به دست می آید؛ آیا نظریه معهود با نظریه اسلامی یکسان است یا متفاوت.

کلیدواژه ها

قرآن، حقوق، حقوق طبیعی، جان لاک، فلسفه حقوق، حقوق الهی، حقوق طبیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.