عوامل ژنتیکی دخیل درسرطان کلورکتال

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات ژنتیک پزشکی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MGR-2-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین شکری پور

گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران

رامش رنجبر

گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: سرطان کلورکتال یا روده ی بزرگ دومین سرطان کشنده و سومین سرطان شایع در جهان بعد از سرطان پروستات در مردان، سرطان پستان در زنان و سرطان ریه می باشد. تشخیص داده شده است که این سرطان در مردان شیوع بیشتری نسبت به زنان دارد. سرطان کلورکتال از معدود سرطان هایی است که غربالگری، تشخیص زودرس و درمان به موقع می تواند به طور قابل توجهی آن را کنترل کند. در نتیجه آشنایی با این سرطان. شناسایی عوامل ایجاد کننده. تشخیص، درمان و... بسیار حائز اهمیت است که در این مقاله به این موضوع پرداخته شده است. روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه ی مروری است و در این پژوهش از بانک های اطلاعاتی ایرانی و خارجی همچون NCBI, PUBMED و .. برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. یافته ها: طبق یافته های به دست آمده افزایش سرطان روده ی بزرگ در کشورهای پیشرفته در حال افزایش است و این موضوع ناشی از افزایش روزافزون جمعیت. عادات غذایی نامطلوب مدرن و افزایش عوامل خطرزا مانند سیگار کشیدن، ورزش بدنی کم و چاقی است. نتبجه گیری: طبق مطالعات و مستندات به دست آمده عوامل محیطی و ژنتیکی نقش عمده ای در پاتوژنز سرطان روده ی بزرگ دارند. همچنین نقش تغذیه در سرطان روده مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج نشان می دهد که تغذیه عامل موثر در ابتلا و با محافظت در برابر این سرطان به حساب می آید. همچنین میزان مرگ و میر ناشی از سرطان روده ی بزرگ به دلیل اقدامات موثر غربالگری سرطان کاهش یافته است. در نتیجه رعایت عوامل محیطی مثل تغذیه در پیشگیری و غربالگری ها در کاهش مرگ و میر ناشی از این سرطان اهمیت دارد.

کلیدواژه ها

سرطان کلورکتال، شیوع سرطان، مطالعات اپیدمیولوژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.