بررسی سرنوشت فسفر در خاکهای آلوده به سرب

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE06_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا شعیبی نوبریان

دانشجوی اسبق کارشناسی گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد

عبدالامیر بستانی

استادیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد

تورج افشاری بدرلو

دانشجوی اسبق کارشناسی گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد

چکیده

از مهمترین برهمکنشهایی که در خاک حائز اهمیت است، برهمکنش بین عناصر غذایی با سایر فلزات سنگین موجود در خاک می باشد. از این میان برهمکنش بین فسفر با سرب حائز اهمیت بسیاری بوده به گونه ای که هم از دیدگاه زیست محیطی و هم از نظر تغذیه ای مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. سرب می تواند با فسفر موجود در خاک ترکیب و تولید انواع کانی های پیرومورفیت را نماید. به منظور مطالعه تأثیر غلظت سرب بر میزان فسفر قابل جذب خاک آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی اجرا گردید. تیمارها شامل منابع مختلف فسفر ( دی آمونیوم فسفات و سوپرفسفات تریپل)، غلظتهای سرب (صفر، 250، 500 و 750 میلی گرو بر کیلو گرم ) و زمان ( صفر،14، 28،45، 60، 80 و 120 روز) بود. نتایج نشان داد که بین تیمارهای سرب و کاهش غلظت فسفر قابل جذب اختلاف معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. همچنین با افزایش زمان، مقدار فسفر قابل جذب کاهش معنی داری نشان داد(P< 0.01). نتایج نشان داد که در حضور فلز سرب، کود دی آمونیوم فسفات در مقایسه با سوپرفسفات تریپل در تمام زمانها و غلظتهای مختلف سرب از حلالیت بالاتری برخوردار می باشد(P< 0.05).

کلیدواژه ها

تغذیه فسفر، خاکهای آلوده به سرب، کانی پیرومورفیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.