نقش دانشمندان مسلمان در توسعه علم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی روانشناسی، علوم اجتماعی، علوم تربیتی و فلسفه
  • کد COI اختصاصی: CPSP01_0008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 661
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب پاینده

علی محمودی

سکینه بویری منجی

چکیده

امروزه نماد اصلی تمدن و پیشرفت هر جامعه ای، میزان پیشرفت جوامع در دست یابی به علوم و دستاوردهای و نوآوری های علمی اعم از حوزه نظری و عملی می باشد. جوامع بشری که امروزه عجولانه و با سرعت در مسیر دست یابی به علم درحال حرکت اند و می کوشند تاریخچه علمی درخشانی برای خود مهیا سازند. سوال اصلی این است که دانشمندان مسلمان در پیشرفت و توسعه یا ابداع علوم مختلف چه نقشی داشته اند؟ روشن است که دانشمندان مسلمان در ایجاد و رخداد تغییرات سیاسی و فرهنگی و پیشرفت اقتصادی جوامع در پرتو تعالیم دین مبین اسلام نقش موثری داشته اند و در پیشرفت و ارتقای جوامع انسانی به گونه شایسته ای وظیفه خود را انجام داده اند که با مطالعه نظریات دانشمندان غیر مسلمان و اذعان صریح آنان به این مسئله این ادعا اثبات می شود. اما هدف ما در این پژوهش روشنگری و پاسخگویی به دانشجویان و سایر جوانان کم تجربه است که شاهد عینی شکوفایی تمدن اسلامی و نقش آفرینی فعال مسلمان ها در عرصه های دانش و پژوهش نبوده اند و گمان می کنند که حیات علمی جهان اسلام در همه عصرها همینگونه راکد بوده است. بنابراین در این نوشتار با شیوه ای توصیفی - تحلیلی نو آوری ها و دستاوردهای دانشمندان مسلمان را درعرصه های مختلف دانش، مورد بررسی قرار داده ایم، تا از این رهیافت بتوانیم ضمن روشنگری برای جوانان، راهگشا، راهبر و هدایت کننده این عزیزان در جهت توسعه علوم و فنون نوین و احیای جایگاه واقعی تمدن اسلامی باشیم که دستاورد مهم این پژوهش نیز همین می باشد. لذا با روش اسنادی و کتابخانه ای این پژوهش صورت پذیرفته و از منابع معتبر استفاده شده است.در ضمن شیوه مورد استفاده، توصیف علوم و ویژگی های آن و در نهایت بررسی و تحلیل نقش دانشمندان مسلمان در بسط و گسترش و توسعه این علوم می باشد.

کلیدواژه ها

علم، تمدن، شکوفایی، جهان اسلام، دانشمندان مسلمان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.