بررسی امکان مهار علف های هرز و تولید محصول در کشت مخلوط نخود و جو

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-22-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن سیدی

دانشگاه بوعلی سینا همدان

جواد حمزه ئی

دانشگاه بوعلی سینا همدان

گودرز احمدوند

دانشگاه بوعلی سینا همدان

محمدعلی ابوطالبیان

دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

کنترل علف­های هرز یکی از دلایل سودمندی عملکرد در کشت مخلوط گیاهان است که کاربرد آن می­تواند استفاده از علف­کش­ها را در کشاورزی کاهش دهد. به منظور ارزیابی کشت مخلوط  نخود (Cicer arietinum) و جو     (Hordeum vulgare) آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال ۱۳۸۹ اجرا گردید. کنترل علف هرز به عنوان عامل اصلی در دو سطح (آلوده به علف هرز (WI) و عاری از علف هرز (WF) ) و الگو های مختلف کاشت در ۵ سطح (کشت خالص نخود (C۱۰۰)، کشت خالص جو (B۱۰۰)، کشت مخلوط جایگزینی ۲۵ درصد نخود + ۷۵ درصد جو (‍C۲۵B۷۵)، کشت مخلوط جایگزینی ۵۰ درصد نخود + ۵۰ درصد جو (‍C۵۰B۵۰)، کشت مخلوط جایگزینی ۷۵ درصد نخود + ۲۵ درصد جو (‍C۷۵B۲۵)) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. ویژگی های مربوط به علف­های هرز در تیمارهای عدم کنترل با طرح بلوک کامل تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تعداد و وزن خشک علف های هرز در سطح احتمال ۱ درصد تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند.  حالت های مختلف کشت مخلوط توانستند علف های هرز را نسبت به تک کشتی نخود، به خوبی کاهش دهند، به نحویکه بیشترین (۶۷/۶۰ بوته در متر مربع) و کمترین (۶۶/۳۳ بوته در متر مربع) تعداد علف هرز و نیز بیشترین (۰۳/۱۵۲ گرم در متر مربع) و کمترین (۵۰/۶۰ گرم در متر مربع ) وزن خشک علف هرز به ترتیب در تیمارهای WIC۱۰۰  و WIC۵۰B۵۰ به دست آمد. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه نخود به ترتیب ۰۷/۲۶۰ و ۴۷/۱۱۹ گرم در متر مربع، نیز به تیمار  WFC۷۵B۲۵ تعلق گرفت. همچنین بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه جو به ترتیب ۲۰/۱۱۱۲ و ۹۳/۵۲۲ گرم در متر مربع، در تیمار WFC۲۵B۷۵ به دست آمد. بر اساس شاخص نسبت برابری زمین، تمامی تیمارهای مخلوط نسبت به تک کشتی برتری داشتند و بیشترین میزان نسبت برابری زمین (۵۶/۱) در تیمار WIC۷۵B۲۵ به دست آمد.

کلیدواژه ها

جو, علف هرز, کشت مخلوط, نخود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.