شناسایی عوامل باکتریایی دخیل در ایجاد گال روی درختان آلو، گیلاس و سیب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 90، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-90-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان فری

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

مریم خضری

استادیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

مسعود ابرین بنا

دانشیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

مینا راستگو

استادیار بیماری شناسی گیاهی - ویروس شناسی گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

در سال­های ۹۸-۱۳۹۷، با هدف ردیابی بیماری باکتریایی گال طوقه در استان آذربایجان غربی، از باغات آلو، گیلاس و سیب در شهرستان­های ارومیه، خوی، سلماس و نقده بازدید به­عمل آمد. در مجموع ۳۲ جدایه ایجادکننده گال روی طوقه گیاه گوجه­فرنگی، جهت بررسی سایر ویژگی­ها انتخاب شدند. سویه­های بیماری­زا گرم منفی، متحرک و هوازی بودند. برخی از ویژگی­های فنوتیپی با سویه­های مولد گال گزارش شده از ایران در مطالعات قبلی تفاوت داشت که بیانگر ناهمگن بودن این سویه­ها در ایران است. شناسایی مولکولی سویه­ها بر اساس ژن­های virD۲، ipt و virC و با استفاده از چهار جفت آغازگر اختصاصی انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد درختان میوه هسته­دار و دانه­دار مورد بررسی، توسط باکتری Agrobacterium tumefaciens آلوده شده­اند. هیچ­گونه تداخلی در عملکرد آغازگرهای ذکر شده در آزمون واکنش زنجیره­ای پلی­مراز چندگانه مشاهده نشد، بنابراین این روش شناسایی دقیق به جهت صرفه­جویی در زمان و مصرف مواد مولکولی توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

آذربایجان غربی, گال طوقه, Agrobacterium tumefaciens, virD۲, ipt

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.