اندازه گیری کارایی نسبی و رتبه بندی مراکز خدمات جامع سلامت بر اساس طرح پزشک خانواده در کنترل همه گیری COVID-۱۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش کشوری پزشکی خانواده
  • کد COI اختصاصی: FMC01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اباذر عموزاده

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل

مصطفی جوانیان

مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل

حسین جلاهی

مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران

فرزاد رضایی بالف

قائم شهر- گروه ریاضی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر

بهار سلیمانی تپه سری

مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل

چکیده

هدف: تحلیل پوششی داده ها دامنه گسترده ای از مدل های بهینه سازی ریاضی است که برای سنجش کارایی نسبی مجموعه ای از واحد های متجانس با ورودی ها و خروجی های مشابه به کار می رود. این مدل مجموعه ای از اوزان را برای متغیرهای ورودی و خروجی هر واحد تصمیم گیری به دست آورده وبر اساس آن کارایی نسبی هر واحد را محاسبه می کند. هدف از پژوهش حاضراندازه گیری و ارزیابی کارایی نسبی۳۹ مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان بابل از ابتدای شیوع همه گیریCOVID-۱۹ (اول اسفند ۱۳۹۸)تا پایان سال ۱۴۰۰، بر اساس تعداد ارائه دهندگان خدمات سلامت،تعداد خدمات سلامت ارائه شده،تعداد بهبود یافتگان و تعداد فوت شدگان ناشی از بیماری کووید۱۹ هر مرکز خدمات جامع سلامت می باشد.طراحی/روش/رویکرد: برای اندازه گیری کارایی ۳۹ مراکز جامع خدمات سلامت، از روش ناپارامتری DEA ، تعدادپزشک خانواده، تعدادمراقب سلامت(بهورز)، تعداد مراقب سلامت ناظر به عنوان متغیرهای ورودی و تعداد خدمات سلامت ارائه شده، تعداد بهبود یافتگان بیماری کووید۱۹، تعدادفوت شدگان(خروجی بد) کووید۱۹ به عنوان متغیرهای خروجی، هر مرکز خدمات جامع سلامت در نظر گرفته شد. داده ها از نرم افزار مرکز نظارت بر مراقبت های پزشکی (McMC)، سامانه سیب و سامانه ثبت مرگ وزارت بهداشت استخراج گردید، و با استفاده از نرم افزار R v.۴.۲.۱ برای دست یابی به هدف مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.یافته ها: نتایج حاصل از اجرای مدل BCC تحلیل پوششی داده ها مبین محاسبه امتیاز کارایی مراکز خدمات جامع سلامت در طی دوره مورد بررسی است. بدین صورت مراکزی که دارای امتیاز کارایی یک بوده به عنوان مراکز کارا و مابقی مراکز دارای امتیاز کمتراز یک، به عنوان مراکز ناکارا می باشد. نتایج تحقیق حاکی از توانایی بالای مدل ریاضی DEA در تعیین مراکز جامع خدمات سلامت کارا و رتبه بندی بر اساس اطلاعات استخراج شده از سه سامانه مذکور است. محدودیت ها / مفاهیم تحقیق: محدودیت های این مطالعه مربوط به اندازه گیری کارایی نسبی مراکز خدمات جامع سلامت با در نظرگرفتن داده های موجود برای دوره زمانی اسفند ۱۳۹۸ تا پایان سال ۱۴۰۰است. تحلیلDEAهمچنین می تواند یک ابزار و معیار مهم برای اندازه گیری کارایی خدمات سلامت مراکز جامع سلامت باشد. اصالت/ارزش این مطالعه یکی از اولین تلاش ها برای اندازه گیری کارایی نسبی مراکز خدمات جامع سلامت بر اساس طرح پزشک خانواده درمواقع بحران بهداشتی، به ویژه، درطول همه گیریCOVID-۱۹ است.

کلیدواژه ها

کارایی نسبی، تحلیل پوششی داده ها، واحد های تصمیم گیری.پزشک خانواده، مراکز خدمات جامع سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.