آسیب شناسی اجرایی برنامه پزشکی خانواده و بیمه روستایی طی سالهای ۸۵ تا ۹۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش کشوری پزشکی خانواده
  • کد COI اختصاصی: FMC01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم نوری گوشکی

کارشناس، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

سعید مسکینی مود

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

سارا ضیایی نژاد

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

سابقه و هدف : چالش های بوجود آمده در روند اجرای برنامه پزشک خانواده و بیمه روستایی خصوصا در زمینه پایین بودن رضایت مندی مردم و پزشکان خانواده روستایی ما را برآن داشت تا با بررسی تاریخچه ، تفاهم نامه ها ، دستور عمل های اجرای برنامه طی سالهای ۸۵ تا ۹۹واستفاده از نظرات کارشناسی عده ای از دست اندرکاران به آسیب شناسی اجرای برنامه بپردازیم. مواد و روش ها: مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که بر روی کلیه تفاهم ها و دستور عمل های اجرایی برنامه طی سالهای ۸۵ تا ۹۹ صورت گرفت. در این مطالعه اطلاعات کلیه تفاهم نامه و دستور عمل های اجرایی بررسی و بر اساس شاخص های مورد نظر تحلیل و ارزیابی گردید. این بررسی به مقایسه روند کل اعتبارات ، جمعیت مبنای محاسبه سرانه بیمه روستائیان ، کل سرانه بیمه روستائیان و میزان سرانه در هریک از سر فصل ها ،درصد هریک از سر فصل ها ،مبلغ سرانه پزشک با ۴۰۰ نفر جمعیت در دو مرکز استاندارد با ضریب یک و ضریب ۲ ،مبلغ کارانه + حقوق پزشک با ۴۰۰ نفر جمعیت در دو مرکز استاندارد با ضریب یک و ضریب ۲ ، کارانه + حقوق با سرانه در مرکز استاندارد با ضریب ۱ از سالهای ۸۵ تا ۹۹ و همچنین درصد های هرکدام از آیتم های کارانه پزشک در مرکز استاندارد با ضریب ۱ و درصد های هرکدام از آیتم های کارانه پزشک از سال ۹۵ تا سال ۹۹ در مرکز استاندارد با ضریب ۲نیز پرداخته است. اعتبار پایایی آن مورد تایید قرار گرفت.برای تجزیه و تحلیل داده ها از روشهای آمار توصیفی تحلیلی با استفاده از نرم افزار استفاده شد.یافته ها: یافته هایی که بر اساس محاسبه سرانه و کارانه طبق تفاهم نامه و دستور عمل ها ی اجرایی انجام شد چندین نکته بسیار اساسی داشت: سرانه های برنامه تا سال ۹۶ بیشتر از کارانه + حقوق کارگزینی بود و از سال ۹۷ تا ۹۹ کمتر از کارانه + حقوق کار گزینی بود. درصد توزیع اعتبارات در سر فصل های تفاهم نامه بدون کارشناسی و محاسبه دقیق تغییر میکرد و افزایش سهم سایر نیروها در سرفصل اعتبارات ماما در تفاهم نامه با سرانه ها هم خوانی نداشت.نتیجه گیری: بطور کلی در خصوص علل تاخیر و دریافت ناقص و کم اعتبارات عوامل زیر شناسایی شد: از قبیل نبود آیین نامه و تفاهم نامه به جای توافق نامه و دستور عملی که حکم آیین نامه را بخود گرفت ،نبود فرآیند های محاسباتی صحیح به لحاظ تفاوت نظام پرداخت در بیمه(سرانه ای) وپرداخت به پزشکان (کارانه ای ).تخصیص کم ، ناقص و با تاخیر سازمان برنامه و بودجه و به تبع آن ، سازمان بیمه سلامت و تعدیلات نامتعارف، افزایش جمعیت مبنای محاسبه صندوق بیمه روستایی بدون مستندات قانونی، توزیع غیر سرانه ای سرفصل های سرانه ای اعتبارات، توزیع غیر سرانه ای و جابجایی برخی سرفصل های اعتبار، عدم نظارت به موقع معاونت بهداشت وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت بر هزینه کرد اعتبار دانشگاه های علوم پزشکی کشور، عدم نظارت و هماهنگی در توزیع و هزینه کرد اعتبارات با معاونت توسعه و مدیریت منابع و سازمان غذا و دارو در سطوح وزارتی و دانشگاهی.

کلیدواژه ها

پزشک خانواده ، اعتبارات ، سرانه ، هزینه کرد ، تفاهم نامه ، دستور عمل اجرایی ،کارانه پزشکان، ضریب محرومیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.