تحلیل سیستم حکمرانی شبکه ای توسعه پایدار مناطق محروم کشور
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه حکمرانی و توسعه، دوره: 2، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JIPAA-2-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 249
نویسندگان
دکتری مدیریت تحقیق در عملیات، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
دکتری مهندسی عمران، گروه مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
رئیس کمیسیون توسعه پایدار، محیط زیست و آب اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران.
چکیده
بیش از ۷۷ درصد از مناطق کشور از منظر شاخصهای پایداری اقتصادی، اجتماعی و محیطی در طبقهبندی مناطق محروم متوسط تا بسیار محروم هستند. ازآنجاکه فراهم نشدن بسترهای مناسب حکمرانی توسعه بهعنوان دلیل عدمموفقیت برنامههای توسعه مطرح است، پژوهشحاضر به بررسی سیستم حکمرانی توسعه مناطق محروم کشور پرداخته و با تاکید بر نقش حکمرانی شبکهای در حل مسائل سیستم های پیچیده؛ ساختار توزیع قدرت را میان کنشگران قانونی توسعه پایدار مناطق محروم کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. برای این منظور پس از بررسی قوانین و مقررات مناطق محروم کشور، مبتنی بر قوانین برنامه پنجساله ششم توسعه، ۳۸ مسئولیت قانونی و ۳۹ نهاد/سازمان مسئول و همکار توسعه مناطق محروم کشور استخراج شد. ماتریس شبکه همکاری کنشگران با استفاده از شاخصهای مرکزیت درجه، مرکزیت بینابینی، تراکم و انسجام؛ فاصله ژئودزیک و نقاط برشی تجزیه و تحلیل شد. یافتههای تحلیل ساختار حکمرانی شبکهای توسعه مناطق محروم کشور حاکی از تمرکز قدرت تصمیمگیری در دولت و عدم تعادل در توزیع قدرت بین کنشگران است و بدون اصلاح اساسی ساختار حکمرانی شبکه توسعه مناطق محروم کشور نمی توان انتظار حل مسائل سیستمهای پیچیده اقتصادی-اجتماعی مناطق محروم کشور را داشت. در نهایت پیشنهادات سیاستی توسعه حکمرانی شبکهای با توجه به نتایج بررسی قوانین و مقررات ملی و برنامههای توسعه و نتایج تحلیل شبکه حکمرانی توسعه مناطق محروم کشور در راستای تعادلبخشی در توزیع قدرت قانونی میان نهادهای مسئول و همکار مبنیبر فرصتهای مشارکت برابر کنشگران کلیدی شامل نهادهای دولتی، بخشخصوصی و نهادهای مردمی در مدار تصمیمگیری ارائه شده است.کلیدواژه ها
توسعه پایدار, توسعه پایدار منطقه ای, مناطق محروم, حکمرانی شبکه ای, تحلیل شبکه های اجتماعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.