بررسی ارگونومی قایق های پرنده متناسب با شرایط جسمی و فیزیولوژیک خلبانان- مطالعه پایلوت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه طب دریا، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMARMED-1-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر بایرامی

Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

محسن صدیقی

مهدی صفاتیان

چکیده

زمینه و هدف: قایق های پرنده شناورهای دریایی آیرودینامیک هستند که در ارتفاع کم نسبت به سطح آب پرواز می کنند. آسیب های جسمی حاصل از انجام ماموریت های دریایی در شرایط متفاوت اقلیمی و در وضعیت های نرمال یا عملیاتی با این قایق های پرنده، می تواند سبب صدمات مکانیکی و ارتعاشی ناشی از تکان های پروازی باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارگونومی قایق های پرنده (یکی از کلاس های نسل اول) متناسب با شرایط جسمی و فیزیولوژیک خلبانان در ایران انجام شد. روش ها: در مطالعه ای پایلوت، تعداد ۶ نفر از خلبانان شاغل در قایق های پرنده (یکی از کلاس های نسل اول) در ایران در سال ۱۳۹۲ به صورت در دسترس بررسی شدند. مشکلات جسمی (عضلانی-اسکلتی، شنوایی، بینایی، پوستی) و روانی (استرس و اضطراب) مرتبط با کار در قایق های پرنده توسط پزشک متخصص ثبت شد. بازدید میدانی از جنبه های ارگونومیک اجزای مختلف قایق های پرنده و انجام مصاحبه نیمه ساختارمند با خلبانان در این زمینه انجام شد.    یافته ها: میانگین سنی ۶ خلبان قایق های پرنده ۶/۲±۲۴/۸ سال بود. همه خلبانان دچار صدمات اسکلتی عضلانی، عارضه مفصلی و ستون فقرات و کمردرد، ناراحتی شنوایی بودند. همه خلبانان از نظر روحی در حین پرواز یا فرود دچار اضطراب و هراس شده بودند. تکانها و ارتعاشات ضربه ای ناشی از صعود و فرود، صدای آزار دهنده موتور قایق پرنده در بالای سر خلبان، عدم وجود سیستم خنک کننده و عدم طراحی لباس مناسب پروازی، عدم رعایت کامل اصول ارگونومی در طراحی صندلی و فضای داخل کابین، ناکافی بودن آموزش خلبانان در بازدید میدانی و مصاحبه خلبانان ثبت شد. نتیجه گیری: خلبانان شاغل در قایق های پرنده بدلیل عوامل ارگونومی نامناسب این قایق ها و همچنین صندلی نامناسب و دریافت ناکافی آموزش، در معرض خطر آسیب و صدمات جسمی و روانی هستند. طوری که در مطالعه حاضر همه خلبانان قایق پرنده دچار این آسیب ها بودند. با درنظر گرفتن این موارد در بازطراحی این قایق پرنده و آموزش بیشتر به خلبانان، ضمن حفظ سلامت ایشان، سطح عملکرد را نیز می توان ارتقا داد.

کلیدواژه ها

Flying Boat, Ergonomic, Musculoskeletal Disorders, Navy., قایق پرنده, ارگونومی, اختلالات اسکلتی عضلانی, صدمات شغلی, نیروی دریایی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.