بررسی میزان مقاومت ایزوله های بالینی کلبسیلا پنومونیه تولید کننده آنزیم های کارباپنماز و ESBL به آنتی بیوتیک های کولیستین و فسفومایسین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSMH-17-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین تراب نژاد

Department of Laboratory Sciences, Faculty of Paramedicine, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran

جلال احمدی

Department of Microbiology, Faculty of Medicine, Yazd University of Medical Sciences, Yazd, Iran

علیرضا داداشی

Department of Infectious Diseases, Faculty of Medicine, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: باکتری کلبسیلا پنومونیه که مهمترین گونه جنس کلبسیلا است و اغلب عفونت های بیمارستانی را ایجاد می کند. و دارای مقاومت بسیار زیاد به اکثر داروهای موجود می باشد که همین امر موجب ایجاد نگرانی در سراسر دنیا گردیده است. از این رو در این تحقیق به بررسی میزان مقاومت آنتی بیوتیکی و اثر این آنتی بیوتیک ها بر ایزوله های  کلبسیلا پنومونیه تولید کننده آنزیم های کارباپنماز و ESBL با مقاومت چند دارویی پرداخته می شود.  مواد و روش ها: سویه های مختلف باکتری کلبسیلا پنومونیه از نمونه های مختلف بالینی طی ۴ ماه (شهریور ماه ۱۴۰۰ تا اواخر آذر ماه ۱۴۰۰) از بیمارستان ها و آزمایشگاه های نقاط مختلف شهر تهران شناسایی و جداسازی گردید و  بعد از تعیین هویت با استفاده از تست های بیوشیمیایی ،جدایه ها با روش مولکولی مورد بررسی قرار گرفته و مجددا تعیین هویت شدند . مقاومت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن انجام گردید. سپس تولید ESBL وکارباپنماز با استفاده از دیسک های مربوطه و بررسی قطر هاله عدم رشد انجام گردید . جهت بررسی تشکیل بیوفیلم در سویه های با مقاومت چند گانه، سه بار تست الیزا تکرار گردید .جهت شناسایی ژن های fosA۳ و  mcr۱ و mcr۲ مجددا از تست مولکولی استفاده شد.در پایان نتایج بااستفاده از نرم افزار مورد ارزیابی قرار گرفت.   یافته ها: از میان ۱۲۷ سویه کلبسیلا ، ۱۱۲ ( ۸۸ درصد) سویه از باکتری ها جنس کلبسیلا بودند و از این میزان با استفاده از تست های مولکولی ۸۰ ( ۶۳ درصد) نمونه کلبسیلا پنومونیه جداسازی گردید . ۶۱ ( ۷۶ درصد) نمونه دارای مقاومت چند دارویی بودند. کمترین مقاومت به ترتیب نسبت به آنتی بیوتیک های آمیکاسین (AN)، جنتامایسین(GM)و مروپنم (MEN ) با ۰، ۱ و ۳ نمونه مقاوم گزارش شد. همچنین، بیشترین مقاومت به ترتیب نسبت به آمپی سیلین(AM)، پیپراسیلین (PIP) و کلرامفنیکل) (CL با ۷۹، ۶۶ و ۶۷  نمونه مقاوم گزارش شدند. از طریق بررسی قطر هاله عدم رشد از میان ۸۰ سویه کلبسیلا پنومونیه، ۵۱ (۶۳.۷۵%) ایزوله تولید کننده بتالاکتاماز و ۲۹ (۳۶.۲۵%) ایزوله تولید کننده کارباپنماز بودند .از ۶۱ (۷۶%) نمونه کلبسیلا دارای مقاومت چند گانه  ، ۵۶ نمونه تشکیل بیوفیلم داده بودند . نتایج تست های مولکولی جهت ژن های ESBL فقط بیان mcr۲ وجود داشت و تکثیر ژن های کارباپنماز فقط برای mcr۲ و fosA۳ بیان شده بود . بحث و نتیجه گیری: فراوانی ایزوله های کلبسیلا پنومونیه که تولید کننده بیوفیلم، ESBL و کارباپنماز با بیان ژن های mcr-۲ و fosA  در بیمارستان در حال افزایش می باشند.

کلیدواژه ها

Carbapenem, ESBL, Nosocomial infections, Colistin, Fosfomycin, Klebsiella pneumonia, کارباپنم, ESBL, عفونت های بیمارستانی, کولیستین, فسفومایسین, کلبسیلا پنومونیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.