بررسی اثرات استراتژی های پاداش محور بر خودکارآمدی کارکنان (مطالعه موردی: شهرداری بهارستان و سازمان های تابع)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیا، عمران و مدیریت شهری، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEO-7-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین نفری

کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران

سیدروح الله حجازی

کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران.

مسیب نفری

کارشناسی حسابداری، مرکز علمی کاربردی واحد مالیاتی اصفهان

چکیده

هدف اصلی این پژوهش تعیین بررسی تاثیر استراتژی های پاداش محور بر خودکارآمدی کارکنان شهرداری بهارستان و سازمان های تابع بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل کارکنان شهرداری بهارستان و سازمان های تابع می باشد که تعداد آن ها برابر با ۲۹۰ نفر بود. با توجه به جدول حجم نمونه کرجسی و مورگان حجم نمونه برابر با ۱۲۷ نفر به دست آمد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. برای استراتژی خود رهبری از پرسشنامه هاگتون و نیک (۲۰۰۲) و برای خود کارآمدی کارکنان از پرسشنامه ریگز و نایت (۱۹۹۴) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط استاد راهنما و چند نفر از صاحب نظران موضوعی و روایی صوری پرسشنامه توسط چند تن از افراد جامعه آماری مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برای پرسشنامه استراتژی خودرهبری(۸۱/۰= α) وبرای پرسشنامه خود کارآمدی کارکنان (۷۴/۰= α ) محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح توصیفی با استفاده از آماره هایی همچون میانگین، انحراف معیار و استنباطی با استفاده از مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزار spss و smart pls صورت پذیرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که استراتژی های پاداش محور باعث افزایش خودکارآمدی کارکنان می گردد. به عبارتی استراتژی های پاداش محور خودکارآمدی کارکنان شهرداری بهارستان و سازمان های تابع را تقویت می کند. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که توانایی افراد در دریافت جنبه های مثبت وظایف بر خودکارآمدی فردی (۴۳۸/۰ =β)، توانایی افراد در دریافت جنبه های مثبت وظایف برخودکارآمدی جمعی کارکنان (۷۵۶/۰ =β)، تمرکز برپاداش های درونی برخودکارآمدی فردی کارکنان (۳۷۵/۰ =β)، تمرکز برپاداش های درونی برخودکارآمدی جمعی کارکنان (۷۱۲/۰ =β)، تمرکز بروظیفه برخودکارآمدی جمعی کارکنان (۶۸۷/۰ =β)تاثیر مثبت ومعنادار دارند.

کلیدواژه ها

استراتژی های پاداش محور، خودکارآمدی کارکنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.