تعیین مناطق بحرانی بارش سطح کشور ایران در دوره ۲۰۲۱-۲۰۴۰ بر اثر تغییر اقلیم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان جوادی

گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

حسین یوسفی

گروه مهندسی منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

علی مریدی

گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

حسین خواجه پور

گروه مهندسی سیستم های انرژی، دانشکده مهندسی انرژی، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

تورج فتحی

دفتر مدیریت و حفاظت آب و خاک، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران.

چکیده

در این پژوهش اثر تغییر اقلیم بر بارش آینده (۲۰۴۰-۲۰۲۱) در ایران بررسی شده است. به این منظور نتایج سه مدل گردش عمومی (GCM) به نام­های GFDL-ESM۲M، HadGEM۲-ES و IPSL-CM۵A-LR و برای دو سناریوی انتشار گازهای گلخانه­ای RCP۲.۶ و RCP۸.۵ تحلیل شد. برای ریزمقیاس­نمایی و تصحیح سوگیری بارش روزانه از مدل CCT و داده­های بارش روزانه دوره پایه (۲۰۱۹-۱۹۸۶) استفاده شد. طبق نتایج سالانه میانگین وزن دار بارش سالانه ایستگاه­های باران سنجی در همه سناریوها به جز سناریو RCP۸.۵ در مدل IPSL-CM۵A-LR، افزایشی است. میانگین وزن دار بارش فصل زمستان ایستگاه­های باران سنجی در هیچ یک از شرایط تغییر اقلیم کاهشی نبود اما در باقی فصل­ها مقدار بارش کاهش یا افزایش داشت. بیش ترین افزایش میانگین وزن دار بارش فصلی، در فصل زمستان و در سناریو RCP۲.۶ در مدل GFDL-ESM۲M و به مقدار ۲۳ میلی متر و بیش ترین کاهش میانگین وزن دار بارش فصلی، در فصل پاییز سناریوی RCP۸.۵ در مدل IPSL-CM۵A-LR و برابر ۵/۱۰ میلی متر محاسبه شد. از سویی تغییرات اندک میانگین بارش و از سوی دیگر کاهش شدید کمینه بارش (۴۴۶ میلی متر در اثر G۳S۴) و افزایش شدید بیشینه بارش (۲۳۳ میلی متر در اثر G۲S۱)، نشان دهنده وقوع پدیده­های حدی شدید (خشکسالی و سیل) در آینده می­ باشد.

کلیدواژه ها

ایران, GCM, RCP۲.۶, RCP۸.۵

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.