مکان یابی جمع آوری آب باران برای توسعه پایدار روستایی در شهرستان سوادکوه شمالی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-13-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شفیعی

گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده علوم زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

فاطمه جعفری صیادی

گروه آبیاری، دانشکده مهندسی زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ساری، ایران.

چکیده

سامانه های جمع آوری آب باران روشی کارآمد برای بهبود بهره برداری از منابع آب های سطحی به ویژه در مناطق روستایی و کشاورزی است و می تواند عاملی برای توسعه این مناطق محسوب شود. اما ازآنجایی که یکی از مهم ترین و اساسی ترین مراحل استفاده از سامانه های مذکور، مکان یابی و شناسایی مکان های مناسب برای اجرای این فناوری در مناطق روستایی است؛ هدف این مطالعه مکان یابی جمع آوری آب باران برای توسعه پایدار مناطق روستایی شهرستان سوادکوه شمالی با استفاده از روش تصیم گیری چندمعیاره بود. این پژوهش با بهره گیری از فن سنجش از دور و با استفاده از تصاویر ماهواره ای، داده های سازمان هواشناسی و سامانه اطلاعات جغرافیایی و به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. برای این منظور و با درنظرگرفتن نظرات ۱۶ کارشناس منابع آب و با استفاده از پرسشنامه، معیارهای تاثیرگذار دو به دو با هم مقایسه و امتیازدهی شدند و ماتریس زوجی معیارها و وزن هرکدام برآورد شد. سپس لایه های هرکدام از معیارها با هم ترکیب و لایه نهایی مناطق مستعد تعیین شد. نتایج نشان داد که با توجه به استعداد منطقه، مناطق این شهرستان در چهار طبقه نامناسب، با استعداد متوسط، استعداد خوب و استعداد مناسب طبقه بندی شدند که مناطق مناسب و خوب در مجموع ۲/۵۷ درصد از مساحت شهرستان را در برگرفته است و به کارگیری روش های مناسب جمع آوری آب باران در این مناطق می تواند به ذخیره آب باران در مناطق روستایی و کشاورزی و مدیریت بهینه هدررفت  آب های سطحی کمک کند.

کلیدواژه ها

آب های سطحی, جمع آوری آب باران, روستاییان, مدیریت بهینه اب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.