اولویت بندی راهبردها مبتنی بر شناسایی و رتبه بندی ریسک های زنجیره تامین لارج(مورد مطالعه: شرکت عملیاتی نفت و گاز)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت زنجیره تامین، دوره: 25، شماره: 79
  • کد COI اختصاصی: JR_SCMJ-25-79_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا حسین زاده

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

محمدابراهیم محمدپورزرندی

استاد گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران

محمدعلی افشارکاظمی

دانشیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران

چکیده

تبیین راهبردهای رقابتی مدیریت زنجیره تامین امری حیاتی است. لذا بررسی ریسک های زنجیره تامین برای انتخاب بهترین معیار، استراتژی جدیدی در جهت مدیریت و کنترل ریسک ها و کاهش آسیب پذیری فرآیند زنجیره تامین در راستای بهبود فرآیند و بهره وری است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ریسک های زنجیره تامین سه سطحی (تامین کننده، تولیدکننده و توزیع کننده) با تمرکز بر سطح (۲) تولید و عملیات به منظور تبیین راهبردی نوین در شرکت عملیاتی تولید نفت و گاز است. مقاله حاضر با بررسی مطالعات انجام شده در زمینه شناسایی و رتبه بندی ریسک های مدیریت زنجیره تامین ناب، چابک، تاب آور و سبز، با ارائه مدلی تحلیلی ترکیبی مبتنی بر دلفی فازی و فرآیند تحلیل شبکه ای در محیط نرم افزار سوپردیسیژن انجام شده است. ریسک های شناسایی شده با استفاده از مرور ادبیات، ۳۲ مولفه موثر با زمینه ها و فضای واقعی زنجیره تامین و با نظرسنجی از تیم خبره ۱۷ نفره، طی سه مرحله طبق روش دلفی فازی، صورت پذیرفته است. درنهایت پس از پالایش و ارزیابی عوامل مستخرج، منجر به شناسایی ۶ معیار (محیطی، تامین، سیستم اطلاعاتی، فرآیند، کنترل و تقاضا) متشکل از ۲۶ ریسک، دسته بندی و رتبه بندی گردید. مطابق با یافته های تحقیق، ریسک های معیار فرآیند دارای بیشترین وزن، به عنوان معیار برتر انتخاب گردید و به­ترتیب معیارهای تامین، کنترل، محیطی، تقاضا و سیستم اطلاعاتی در اولویت های بعدی قرار گرفتند. تبیین راهبرد نوین، راهبردهای رقابتی چابک، ناب، تاب آور و سبز به­ترتیب اولویت بندی گردیدند.

کلیدواژه ها

دسته بندی ریسک های زنجیره تامین, دلفی فازی, راهبردهای رقابتی, زنجیره تامین لارج, فرآیند تحلیل شبکه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.