حریم اماکن تاریخی و ملی نسبت به املاک مجاور در آرا قضایی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-7-4_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر سبحانی

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دماوند، ایران (نویسنده مسئول)

شکرالله نیکوند

عضو هیئت علمی، رشته حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دماوند، ایران

چکیده

چکیدههدف از تعیین حریم برای آثار و بناهای تاریخی، حفظ موجودیت و یکپارچگی اثر می باشد و در صورت فقدان تخصیص این حریم، ماندگاری این میراث های گران بها و ارزشمند با خطر نابودی مواجه می شوند. این حریم شامل حریم های بصری، حفاظتی و کاربردی می باشد. قانون گذار در قانون مجازات اسلامی ماده ۵۶۰، به صراحت درباره حریم حفظ و نگهداری از این میراث ها، پرداخته است و سازمان میراث فرهنگی متولی تعیین میزان و حدود حریم آثار و ابنیه های تاریخی می باشد. به عنوان نمونه بر طبق نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، حریم مسجد و مدرسه عالی سپهسالار، این چنین آمده است: در منطقه ممنوعه، احداث هر نوع ساختمان های بیش از دو طبقه متعارف و هماهنگ ممنوع است. در محوطه پارکینگ مجلس شورای ملی سابق نیز ارتفاع ساختمان نباید از دو طبقه متعارف و هم آهنگ متجاوز باشد. مبانی فقهی ایجاد حریم آثار و بناهای تاریخی را می توان بر مبنای مباحث و قواعد فقهی - اصولی چون مصالح مرسله، اصل ملازمه، قاعده لاضرر، انفال و مشترکات عمومی پایه ریزی نمود. مالکیت دولت بر انفال، جزء احکام اولیه است در نتیجه می تواند هرگونه تصرف در انفال را محدود و مشروط نموده و لذا بدلیل اینکه بسیاری از آثار و بناهای تاریخی جزء انفال به حساب می آیند، دولت شرعا و بر اساس حکم اولیه حق دارد برای حفظ آن ها، حریم و قوانین لازم را وضع کند و افراد را ملزم به رعایت آن نماید. واژه های کلیدی:

کلیدواژه ها

حریم، آثار تاریخی و ملی، آراء قضایی، ضمانت اجرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.