کاربرد نظریه خرده نظام های کارکردی در تبیین انحراف اجتماعی

  • سال انتشار: 402
  • محل انتشار: پژوهشنامه مطالعات راهبردی در علوم انسانی و اسلامی، دوره: 4، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_HISS-4-54_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم رضادوست

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

نگار حیدری

دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

مهسا موسوی اصل

کارشناسی ارشد جامعه شناسی

چکیده

بحث اصلی پارسونز در تبیین انحرافات اجتماعی بر مبنای پیش فرضی که در مورد خرده نظام های چهارگانه فرهنگ، اجتماع، شخصیت و اقتصاد مطرح کرده شکل گرفته است. کارکردهای مناسب هریک از این خرده نظام ها و ارتباط و کنش متقابل بین آن ها عامل کنترل کننده هر جامعه و همچنین عامل بقا و پایداری نظام اجتماعی است. در مقابل، عدم تعادل و بی سازمانی در هریک از خرده نظام ها حیات جامعه را تهدید کرده زمینه را برای رفتارانحرافی فراهم می سازد. از دید پارسونز، نهادها و سازمان های اجتماعی عوامل اجرایی و ابزارهای جامعه پذیری الگوهای رفتاری و درونی ساختن آن ها در افراد هستند. در صورتی که نهاد ها و سازمان های کارگزار جامعه پذیری نظیر خانواده، مدرسه و وسایل ارتباط جمعی کارایی لازم را نداشته باشند جامعه دچار بی سازمانی اجتماعی گردیده و پیامد آن شیوع رفتارهای انحرافی در جامعه است. پارسونز علل رفتار انحرافی را در ساخت نظام اجتماعی جستجو کرده، بر نهاد های اجتماعی تاکید می کند. همچنین پارسونز تاکید می کند که کنش اجتماعی در چارچوب نظام هنجارها و ارزش های اجتماعی از خصلت ارادی برخوردار است. او می نویسد: کنش اجتماعی در قالب هنجارها و ارزش های اجتماعی سازمان گرفته و هنجارهای اجتماعی کنش فرد را در جهت همنوایی نهایی با نظام ارزش های اجتماعی سوق می دهد. او معتقد است که کنش اجتماعی فرد ناشی از توقعات جمعی نسبت به نقش اجتماعی او بوده و کنش فرد همیشه توسط یک سلسله معیارهای اخلاقی تعیین و هدایت می شود. چنانچه مقررات اجتماعی مشخص باشد، نقش واقعی فرد با توقعاتی که دیگران از او دارند، تطابق پیدا می کند. هدف اصلی تحقیق بررسی نظریه خرده نظام های پارسونز در تبیین انحرافات اجتماعی جامعه می باشد. روش تحقیق این پژوهش به صورت کتابخانه ای و شیوه اسنادی می باشد.

کلیدواژه ها

خرده نظام های کارکردی، کنش اجتماعی، انحراف اجتماعی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.