پتانسیل یابی آب زیرزمینی در پهنه کارستی شاهو-پاوه، شمال استان کرمانشاه با استفاده از GIS و مدل AHP
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران
- کد COI اختصاصی: IHC21_120
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 301
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
استاد گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
استادیار گروه زمین شناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
شناسایی منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از راه های تامین آب قابل شرب در جهان با توجه به نیازهای انسان های کره زمین به آب، امری حتمی و غیرقابل اجتناب به شمار می آید. در حال حاضر استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سنجش از دور (RS) تبدیل به یکی از ابزارهای قوی و بصرفه در راستای شناسایی منابع آب های زیرزمینی قابل دسترس شده است. بحران تامین آب آشامیدنی سالم برای شهر و روستاهای واقع در منطقه شاهو و پاوه (واقع در شمال استان کرمانشاه)، بروز خشکسالی های بلند مدت به تبع کاهش بارندگی در سالیان گذشته، مناطق شهری و روستایی را با بحران کمبود آب روبرو کرده است. در این پژوهش برای پتانسیل یابی آب زیرزمینی در محدوده مطالعاتی شاهو پاوه از هفت لیه موثر بر هیدروژئولوژی شیب، نوع سازند، اختلاف تراز با حداقل ارتفاع، گسل، تقاطع گسل ها، خطواره و تقاطع خطواره ها استفاده شد. بعد از هم نرخ سازی لایه ها، برای وزن دهی از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با رعایت تعامل استاندارد ناسازگاری استفاده شد. در نهایت مناطق دارای پتانسیل آب زیرزمینی بیشتر شناسایی شد. در نهایت نقاط مناسب برای حفاری چاه آب، برای انجام مطالعات ژئوالکتریک مشخص شد که البته عمده مناطق در نواحی ا صعب العبور قرار دارند. براساس نتایج این تحقیق در سال ۱۴۰۱ یک حلقه چاه اکتشافی در آهک رادیولاریت شمال شاهو که دسترسی مناسبی داشته است، حفاری گردید که آبدهی ۲۲ لیتر در ثانیه چاه کذکور نمایانگر موفقیت آمیز بودن مدل اکتشافی به کار گرفته شده می باشد. آنچه که این تحقیق را از موارد مشابه متمایز می نماید، به کارگیری مدل پتانسیل یابی در منطقه کارستی مشتمل بر زون های زمین شناسی زاگرس مرتفع و سنندج سیرجان می باشد.کلیدواژه ها
پتانسیل آب زیرزمینی، کارست، GIS، ژئوالکتریک، پاوه شاهومقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.