بررسی بسترهای ارائه اطلاعات رسمی در جمهوری اسلامی ایران؛ (مطالعه موردی روزنامه رسمی)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی و ملی مطالعات مدیریت، حسابداری و حقوق
  • کد COI اختصاصی: IICMOCONF08_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا علی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی گرایش خطمشیگذاری عمومی، دانشگاه شاهد، تهران،ایران

محمدحسین ملک نژادیزدی

فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

مهدی فلاحیان

دانشجوی دکتری حقوق عمومی، دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

چکیده

حق آگاهی از جمله حقوق شهروندی است که دارای ابعاد گسترده ای می باشد، تا جایی که به اذعان بسیاری از اندیشمندان و نظریه پردازان، مردم سالاری بدون تضمین حق آگاهی نمی تواند متضمن آینده ای روشن باشد. به همین سبب دهه های متمادی است که نظام های حقوقی دنیا تلاش می کنند تا حق آگاهی و دسترسی به اطلاعات را در راستای تحقق اهداف متعددی از جمله مبارزه با فساد، گسترش مشارکت شهروندان، بهبود کیفیت خدمات عمومی و ارتقای سطح زندگی افراد با آگاهی از اطلاعات کاربردی تامین نموده و به تدریج با توسعه بسترها و ابزارهای فناورانه آن را ارتقاء دهند. روزنامه رسمی به عنوان یکی از مهمترین نهادهای حقوقی کشور که در پی ضرورت ارائه دادههای حاکمیتی به مردم به وجود آمده، یکی از اصلی ترین بازیگران میدان پیشگیری از فساد در بستر شفافیت به شمار می رود. با این توضیح که یکی از مهمترین ماموریت های روزنامه رسمی، ارائه دادههای حاکمیتی در دو بخش قوانین و مقررات و آگهی های قانونی بوده و اگر این سازمان، به درستی نقش خود را ایفا نماید، میتواند بسیاری از موقعیتهای تعارض منافع را به مثابه بستر احتمالی وقوع فساد نمایان ساخته و با تمهید فضایی برای نظارت عمومی میزان پیشگیری از فساد را افزایش دهد. در همین راستا نوشتار پیش رو تلاش نموده تا با تبیین جایگاه نهاد روزنامه رسمی کشور به عنوان بازوی ارتباط حاکمیت و مردم و مطالعه تجربیات بین الملل، چالش های سامانه فعلی روزنامه رسمی را مورد بررسی قرار داده و در نهایت پیشنهادهای اصلاحی را به منظور ارتقای سامانه در جهت ارائه اطلاعات به صورت استاندارد ارائه نماید.

کلیدواژه ها

حق آگاهی، آزادی اطلاعات، دسترسی آزاد به اطلاعات، روزنامه رسمی، مبارزه با فساد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.