ارزیابی سطح آلودگی و ریسک بهداشتی برخی عناصر جزیی در زمین های کشاورزی اطراف تهران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-16-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا غیور

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

عباس رضایی

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

محسن حیدری

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: زمین های کشاورزی اطراف تهران به دلیل مجاورت با منابع آلودگی ممکن است به انواع آلاینده ها آلوده شوند و لازم است این آلودگی مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین، اهداف این مطالعه تعیین سطح آلودگی برخی عناصر جزئی در خاک کشاورزی اطراف تهران و ارزیابی ریسک بهداشتی مربوطه بودند. روش بررسی: در این مطالعه ۴۳ نمونه خاک از زمین های کشاورزی اطراف تهران جمع آوری شد. نمونه ها آماده سازی و هضم اسیدی شدند و غلظت های وانادیوم، لیتیوم، لانتانیوم، مولیبدن و آنتیموان با ICP-OES سنجش شد. براساس غلظت های عناصر در خاک، شاخص های آلودگی و ریسک غیرسرطانزایی (مبتنی بر شبیه سازی مونت کارلو) ارزیابی شدند. یافته ها: از بین عناصر مورد مطالعه، وانادیوم (mg/kg ۱۳۱) دارای بالاترین غلظت بود و به دنبال آن لانتانیوم > لیتیوم > آنتیموان > مولیبدن قرار داشتند. مقادیر شاخص زمین انباشتگی (Igeo) و فاکتور غنی شدگی (EF) به ترتیب در محدوده ۱/۹- تا ۰/۸ و ۰/۵ تا ۳/۱ بودند. مقادیر شاخص آلودگی جامع نمرو (NIPI) در محدوده ۱/۳ تا ۲/۰ بودند. مقدار شاخص ریسک غیرسرطانزایی برای لیتیوم، مولیبدن، آنتیموان و وانادیوم ناچیز، اما برای لانتانیوم فراتر از حد آستانه بود. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که زمین های کشاورزی اطراف تهران به میزان کم تا متوسط به عناصر جزیی آلوده هستند. با این حال، ریسک غیرسرطانزای غیرقابل قبولی برای لانتانیوم موجود در خاک کشاورزی برآورد شد. بنابراین، لازم است آلودگی لانتانیوم در خاک های کشاورزی اطراف تهران بطور ویژه مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Soil pollution, Trace elements, Health risk, Agricultural lands, Tehran, آلودگی خاک, عناصر جزیی, ریسک بهداشتی, زمین های کشاورزی, تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.