مطالعه اثر دوده سیلیسی بر روی چقرمگی و انرژی شکست بتن خود تراکم سبک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 110
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-53-110_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن صالحی

دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص)، تهران

موسی مظلوم

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران

چکیده

این مطالعه به بررسی چقرمگی و انرژی شکست بتن خود تراکم سبک می پردازد. بدین منظور چهار طرح مخلوط با نسبت آب به سیمان های ۳۷/۰ تا ۵۲/۰ ساخته شد. همچنین برای بررسی تاثیر استفاده از دوده سیلیسی بر خواص شکست بتن خود تراکم سبک، نسبت جایگزینی سیمان با دوده سیلیسی برابر صفر، ۵ و ۱۰ درصد در نظر گرفته شد. برای تعیین پارامترهای شکست بتن از روش اثر اندازه استفاده شد. در این روش برای هر طرح مخلوط، آزمایش خمش سه نقطه ای بر روی ۱۲ نمونه تیر شکاف­دار انجام شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که در بتن خود تراکم سبک، با کاهش نسبت آب به سیمان از ۵۲/۰ به ۳۷/۰، انرژی شکست (Gf) حدود ۷/۲ برابر شد و چقرمگی شکست (KIC) حدود ۸۸% افزایش یافت. همچنین در این حالت مقاومت های فشاری، کششی و مدول الاستیسیته (Modulus of Elasticity) بتن به ­ترتیب حدود ۶۸%، ۵۷% و ۲۸% بهبود یافتند. از سوی دیگر، افزودن دوده سیلیسی به بتن خودتراکم سبک سبب کاهش کارایی آن شد؛ برای حفظ این کارایی، نیاز به استفاده از فوق روان­ کننده افزایش یافت. زمانی که نسبت جایگزینی وزن سیمان با دوده سیلیسی از صفر به ۵ و ۱۰ درصد افزایش داده شد، انرژی شکست به ­ترتیب ۴/۱۹% و ۲/۲۴% و چقرمگی آن ۱۴% و ۳/۱۸% بهبود یافت. در این حالت، بهبود کیفیت مشابهی برای کلیه خواص مکانیکی بتن خود تراکم سبک رخ داد. از طرفی با افزایش نسبت جایگزینی دوده سیلیسی در ساخت بتن، مشاهده شد که پیوند میان سنگ دانه ها و خمیر بتن بهبود یافته و در تیرها سطح شکسته شده بتن بسیار نرم تر و صاف تر گردید.

کلیدواژه ها

بتن خود تراکم سبک, دوده سیلیسی, ویژگی های مکانیکی, انرژی شکست, چقرمگی شکست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.