طراحی و روان سنجی چک لیست ارزیابی دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی در اتاق عمل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی طب انتظامی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TEB-12-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا مرادی مجد

Department of Anesthesia, Faculty of Paramedicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

شقایق تقی زاده

Department of Anesthesia, Faculty of Paramedicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

شهنام صدیق معروفی

Department of Anesthesia, Faculty of Paramedicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

اعظم ساعی

Research Center for Trauma in Police Operations, Directorate of Health, Rescue & Treatment, Police Headquarter, Tehran, Iran

جمیله ابوالقاسمی

Department of Biostatistics, Faculty of Health, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

اهداف: ثبت و برچسب گذاری صحیح داروهای بیهوشی در اتاق عمل از اصول اساسی و مهم در جهت حفظ ایمنی بیمار، کاهش اتلاف داروها و هزینه های متعاقب آن و کاهش آلودگی محیط زیست به شمار می روند. از این رو مطالعه حاضر با هدف طراحی و روانسنجی چک لیست ارزیابی دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی در اتاق عمل انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش توصیفی_تحلیلی در سال ۱۴۰۱ در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. جهت طراحی چک لیست، جدیدترین و معتبرترین منابع علمی در حیطه بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت و از نظرات خبرگان گروه هوشبری دانشگاه استفاده شد. جهت تعیین روایی چک لیست، روایی صوری و محتوایی (شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی) محاسبه شد. به منظور تعیین پایایی چک لیست از دو روش اعتبار بازآزمایی و توافق بین ارزیابان استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۲ تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: چک لیست اولیه با ۱۹ گویه طراحی شد. در بررسی روایی صوری تمامی آیتم ها با دارا بودن حد مطلوب ۱/۵ در چک لیست باقی ماندند. در بررسی روایی محتوایی سه گویه با نسبت روایی محتوایی کمتر از ۰/۶۲ و شاخص روایی محتوایی کمتر از ۰/۷۹ از چک لیست حذف شدند. ضریب همبستگی درون رده ای در پایایی به روش اعتبار بازآزمایی ۰/۹۹۲ و در روش توافق بین ارزیابان ۰/۹۸۷ محاسبه شد که نشان دهنده پایایی مطلوب چک لیست بود. نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان دهنده روایی صوری و محتوایی و پایایی مطلوب چک لیست است. بنابراین می توان از آن برای ارزیابی میزان رعایت دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Psychometrics, Checklist, Registration, Labeling, Anesthetic Drugs, روان سنجی, چک لیست, ثبت, برچسب گذاری, داروهای بیهوشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.