اثر محلول پاشی نانوکودهای نیتروژنه، فسفره و پتاسه بر برخی صفات کمی نخود (Cicer arietinum) در کشت دیم دشت مغان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی برمکی

دانشگاه محقق اردبیلی

شهرام هاشمی اسمعلی کندی

دانشجوی کارشناسی ارشد آگرو تکنولوژی- اکولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق

خدیجه آقائی فرد

دانشجوی دکتری آگرو تکنولوژی- اکولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی،

سدابه جهانبخش گده کهریز

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر نانوکودهای نیتروژنه، فسفره و پتاسه بر برخی صفات مورفولوژیکی، عملکرد و شاخص برداشت نخود و همچنین معرفی بهترین تیمار کودی انجام گردید. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ در شرایط مزرعه در مرکز خدمات جهاد کشاورزی برزند از شهرستان گرمی استان اردبیل اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱T: محلول پاشی با نانوکود نیتروژنه ۱۷ درصد، ۲T: محلول پاشی با نانوکود فسفره ۱۷ درصد، ۳T: محلول پاشی با نانوکود کلات پتاسیم ۲۷ درصد و ۴T: شاهد بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، وزن تر و وزن خشک بوته، تعداد گره در ریشه، وزن خشک گره ریشه، تعداد غلاف، تعداد دانه، وزن دانه، وزن صد دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنی دار بود. اما، اثر تیمارهای آزمایشی در صفت ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین معنی دار نبود. در اکثر صفات مورد مطالعه، بیشترین مقدار صفات در شرایط محلول پاشی نانوکود نیتروژنه و فسفره به دست آمد که عملکرد دانه را به ترتیب به میزان ۸۱/۴۷ و ۲۹/۵۳ درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند. بیشترین میزان شاخص برداشت نیز، در اثر محلول پاشی نانوکود فسفره به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد این صفت را ۹۳/۲۲ درصد افزایش داد که با تیمار کودی نانوکود نیتروژنه در یک گروه مشترک بودند. کاربرد نانوکود نیتروژنه و فسفره سبب افزایش صفات مورد مطالعه نسبت به تیمار شاهد شدند، لذا توصیه می شود در این مناطق و مناطقی با اقلیم مشابه از این نانوکودها استفاده گردد.

کلیدواژه ها

ارتفاع بوته, حبوبات, شاخص برداشت, عملکرد, عناصر غذایی, وزن خشک بوته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.