عوامل ایجادکننده پدیده پرغذایی در اکوسیستم های آبی و راهکارهایی جهت کنترل و کاهش آن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: NSCONF05_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آویشن مظلومی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت و حفاظت تنوع زیستی، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان

رحمت زرکامی

دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی صومعه سرا، دانشگاه گیلان

علی فضل الهی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی صومعه سرا، دانشگاه گیلان

مرتضی سحرخیز

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست، اداره محیط زیست چالوس، استان مازندران

چکیده

افزایش جمعیت انسان ها و به دنبال آن افزایش فعالیت های کشاورزی و استفاده از کودهای شیمیایی، شهرنشینی و استفاده مداوم ازمواد شوینده، صنعتی شدن و فاضلاب حاصل از کارخانجات سبب وارد شدن غلظت بالایی از نیتروژن و فسفر به اکوسیستم های آبی و ایجادپدیده یوتریفیکاسیون می شود. یوتریفیکاسیون موجب تکثیر بیش ازحد شکوفه های جلبکی می شود که علت وقوع آن غلظت بالای مواد مغذیو دمای بالای آب می باشد. سرعت رشد جلبک ها زمانی به حداکثر می رسد که شدت نور و غلظت نیتروژن و فسفر تا محدوده خاصی افزایشیابد. عامل دیگر ایجاد وضعیت تروفی در محیط های آبی افزایش غلظت کلروفیل آ می باشد. به طور کلی کلروفیل آ همراه با مواد مغذی و درجهحرارت به عنوان محرکی جهت رشد فیتوپلانکتون ها محسوب می شود. در نتیجه وقوع پدیده یوتریفیکاسیون در اکوسیستم های آبی موجبکاهش کیفیت آب می شود. با افزایش جمعیت تقاضا برای آب آشامیدنی سالم زیاد شده است به همین جهت راه حل هایی به منظور کنترل وپیشگیری از این آلودگی میبایست اتخاذ گردد. بدین منظور میبایست ابتدا عوامل اولیه ای که موجب ورود مواد مغذی به درون محیط های آبیمی شود را شناسایی و آن ها را کنترل کرد. ازطرفی تصفیه درست فاضلاب ها و ممنوعیت استفاده از مواد فسفردار موجب کاهش غلظتمواد مغذی موجود در آب می شود. همچنین با استفاده از روش دستکاری زیستی می توان رشد فیتوپلانکتون های موجود در آب های یوتروفرا کنترل کرد. حضور و عدم حضور گونه های شاخص آبزی نیز به ما در شناسایی و ارزیابی کیفیت آب اکوسیستم های آبی کمک می کند.

کلیدواژه ها

یوتریفیکاسیون، مواد مغذی، کلروفیل آ، فیتوپلانکتون، شکوفایی جلبکی، اکوسیستم های آبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.