بررسی ژئوشیمیایی فلزات سنگین خاک های اطراف معادن کائولن و فلوریت: شمال غرب گناباد (خراسان رضوی)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: NSCONF05_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه کوهستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسین محمودی قرائی

استاد، گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این مطالعه، بررسی آلودگی فلزات سنگین در خاک های اطراف معادن فعال و متروکه ی کائولن و فلوریت شمال غرب گناباد انجام شد. غلظتفلزات آرسنیک (As) ، سرب (Pb) ، مس (Cu) و کروم (Cr) به ترتیب از حداقل ۲۳ ، ۱۵ ، ۱ و ۱۱۶ تا حداکثر ۱۳۹ ، ۳۰۶ ، ۹ و ۱۸۵ میلی گرم برکیلوگرم متغیر بود. رده بندی براساس شاخص زمین انباشت (geoI) نشان داد که خاک ها از نظر عناصر سمی آرسنیک و سرب در رده ی آلودگیبالا و آلودگی متوسط قرار دارند. مقادیر میانگین شاخص غنی شدگی (EF) روندی کاهشی به صورت Cu< Cr< Pb< As نشان داد. فاکتورآلودگی (CF) نیز نشان داد که عناصر سمی As و Pb رده ی آلودگی بالا، Cr رده ی آلودگی متوسط و Cu رده ی آلودگی پایین را در این خاک هاسبب شده اند. حضور کانی های گالن و کالکوپیریت در کانی سازی های رگ های فلوریت، منشا عناصر سمی در خاک های اطراف این معادن فعال ومتروکه ی شمال غرب گناباد بوده اند.

کلیدواژه ها

آلودگی خاک، فلزات سنگین، شاخص زمین انباشت، فاکتور غنیشدگی، شمال غرب گناباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.