بررسی اثر اسید هیومیک بر رنگیزه های فتوسنتزی و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی رزماری تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: NSCONF05_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره حقیقی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهناز کریمی

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسین مرادی

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر رنگیزه های فتوسنتزی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی رزماری تحت تنش شوری انجامشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول تیمار اسید هیومیک (صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰میلیگرم بر لیتر) و فاکتور دوم تیمار کلرید سدیم (صفر، ۲۵ ، ۵۰ و ۷۵ میلی مولار) در نظر گرفته شد. نشاءهای یکنواخت و سالم گیاهرزماری، در محیط گلخانه کاشته شدند. اعمال تیمار دو ماه بعد از کاشت نشاء در گلدان انجام گردید. یک ماه قبل از ایجاد تنش شوری،اسید هیومیک با غلظت های مورد نظر اعمال و تیمار شوری هر چهار روز یکبار انجام شد. بعد از گذشت دو ماه از اعمال تنش شوریمحتوای کلروفیل، کاروتنوئید و ظرفیت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شد. بیشترین مقدار رنگیزه های فتوسنتزی در تیمار اسید هیومیک۵۰۰ میلیگرم در لیتر بدون شوری و کمترین مقدار آنها در تیمار شوری ۷۵ میلی مولار بدون اسید هیومیک بود. بیشترین درصدآنتی اکسیدان در تیمار اسید هیومیک ۵۰۰ میلیگرم در لیتر + شوری صفر نشان داده شد که با تیمار اسید هیومیک ۲۵۰ میلیگرم درلیتر + شوری صفر تفاوت قابل ملاحظه ای نداشت. نتایج، تاثیر مثبت کود آلی اسید هیومیک را در بهبود صفات مورد بررسی تایید کرد،بنابر نتایج به دست آمده استفاده از اسید هیومیک ۲۵۰ و ۵۰۰ میلیگرم در لیتر برای حفظ گیاه در مقابل تنش شوری در رزماری قابلتوصیه می باشد.

کلیدواژه ها

۳کود آلی، سبزینگی، فتوسنتز، اکلیل کوهی، شوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.