امکان سنجی به کارگیری ابزارهای پوشش ریسک نرخ ارز در عملیات بانکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اقتصاد، مدیریت مالی و حسابداری، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EMA-7-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل دلقندی

هیئت علمی دانشگاه علوم تحقیقات واحد سمنان

فرانک خلفی قره نگنی

کارشناسی ارشد مدیریت مالی دانشگاه علوم تحقیقات واحد سمنان

چکیده

هدف این مقاله، بررسی رابطه بین امکان سنجی به کارگیری ابزارهای پوشش ریسک نرخ ارز در عملیات بانکی است. این پژوهش از نوع مطالعه کتابخانه ای و تحلیلی- علی بوده و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) است. در این پژوهش اطلاعات مالی ۲۱ بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ بررسی شده است (۱۲۶ بانک - سال). برای تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده ی پژوهش از نرم افزارهای ۲۰ Spss، ۷ Eviews و ۱۶ Minitab استفاده شده است. نتایج تحقیق در ارتباط با تایید فرضیه اول پژوهش نشان از آن داشت که بین عامل سرمایه گذاری مشترک بانک ها و نوسانات نرخ ارز بانک ها، رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. همچنین با توجه به تجزیه و تحلیل های صورت گرفته در ارتباط با تایید فرضیه دوم پژوهش به این نتیجه رسیدیم که بین عامل مشارکت از طریق سهام بانک ها و نوسانات نرخ ارز بانک ها رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد و در ادامه نتایج پژوهش در ارتباط با تایید فرضیه سوم پژوهش نشان از آن داشت که بین عامل اجاره (لیزینگ) بانک ها و نوسانات نرخ ارز بانک ها رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. همچنین با توجه به تجزیه و تحلیل های صورت گرفته در ارتباط با تایید فرضیه چهارم پژوهش به این نتیجه رسیدیم که بین عامل فروش های با پرداخت مدت دار بانک ها و نوسانات نرخ ارز بانک ها رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد و در ادامه نتایج پژوهش در ارتباط با تایید فرضیه پنجم پژوهش نشان از آن داشت که بین عامل پیش پرداخت بانک ها و نوسانات نرخ ارز بانک ها رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد و در نهایت با توجه به تجزیه و تحلیل های صورت گرفته در ارتباط با تایید فرضیه ششم پژوهش به این نتیجه رسیدیم که بین عامل تعهدات دو جانبه بانک ها و نوسانات نرخ ارز بانک ها رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد.

کلیدواژه ها

عامل سرمایه گذاری مشترک بانک ها، نوسانات نرخ ارز بانک ها، عامل مشارکت از طریق سهام بانک ها، عامل تعهدات دو جانبه بانک ها و پانل دیتا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.