بررسی مجازات های سالب حیات و انواع اعدام در نظام کیفری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی آینده پژوهی در فقه، حقوق و علوم سیاسی
  • کد COI اختصاصی: FJLSLP01_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه زهرا رجبی

دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

مجازات؛ تعزیر،کیفر یا جزا دادهی است که شخص در صورت انجام جرم توسط مجریان قانون با آن مواجه میشوند. جرم طبق ماده ۲ قانون مجازات اسلامی: " هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است، جرم محسوب میشود".بنابراین در ازای هر عمل مجرمانه بنابر قانون مجازاتی تعیین شده است. به گفته ای دیگر جرم و مجازات در راستای یکدیگر حرکت میکنند.قانونگذار ایران انواع مجازاتها را به سه صورت کلی تقسیم کرده است که به شرح ذیل می باشد: _۱اصلی -۲تکمیلی -۳تبعیهدف در این مقاله بررسی جامعه اعدام (رجم،به دار آویختن، صلب)که یکی از مجازاتهای اصلی به شمار میرود است.اعدام به سه قسمت تقسیم میشود: اعدام قصاصی، اعدام حدی، اعدام تعزیری نکته قابل توجه این است که اعدام مجازاتی بازدارنده و تعزیری می باشد، به این معنا که در قانون مشخص شدهاست و قاضی میتواند از میان مجازاتهای تعیین شده در قانون برای مجرم اعدام را انتخاب کند؛ ولی قصاص یک مجازات حدی میباشد و نوع و میزان آن در شرع و دین مبین دین اسلام مشخص شده است و تغییر آن امکان پذیر نیست.نکته قابل توجه این است که احکام اسلامی تابع مفاسد و مصالح واقعی میباشند که اگر به این مصالح علم و دانش حاصل شود، می توان با در نظر گرفتن مصالح راجع به تغییر یا عدم تغییر این احکام تصمیمگیری کرد.به شرح دیگر اگر شرایط به گونهای باشد که مصلحت اجرای هر یک از اعدامها با مصلحت نظام و جامعه اسلامی تعارض و تزاحم پیدا کند، در این شرایط بقای مصلحت اینگونه مجازاتها مورد شبهه و تردید قرار میگیرد و با توجه به مصلحت و شرایط، مجازاتهای جدیدی جایگزین خواهد شد؛ بدین معنا که قانون مجازات اسلامی دستخوش تغییر خواهد شد نه اینکه منسوخ شود.

کلیدواژه ها

مجازات، جرم، اعدام، مصلحت، احکام اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.