اهمیت شناسایی ظرفیت های پنهان فرهنگی جوامع محلی در حوزه مردم شناسی( نمونه موردی: رووار بافی بانوان روستای کندازی دشت مرودشت)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، اجتماعی و سبک زندگی
  • کد COI اختصاصی: HSLCONF12_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اولدوز روستائی

کارشناس مجموعه میراث جهانی تخت جمشید (پایگاه میراث جهانی پارسه)

چکیده

آداب و رسوم و فعالیت های روزمره هر جامعه، سازنده عناصر فرهنگی آن محسوب می شوند. تنوع آداب و رسوم، اشتغالات فرهنگی و صنایع دستی، دلیل غنای فرهنگی یک جامعه است. در روزگار بحران هویت، یکی از راههای حفظ هویت فرهنگی، کشف لایه های پنهان فرهنگی در زندگی روزمره جوامع است. یکی از ظرفیت های پنهان و مغفول مانده که از هویت فرهنگی و ارزش سنتی خود فاصله گرفته، صنایع دستی کهن و دست بافته ارزشمند رویه بافی گیوه است. رویه بافی گیوه، یکی از مراحل تولید کفشسنتی گیوه است که با نام رووار بافی در فهرست صنایع دستی وجود دارد. هنری که از دیر باز به ویژه در بین خانواده های روستایی رواج داشته است. پرسش مطرح شده در این مقاله این است که رویه گیوه به عنوان هنری بومی و دائمی، در روستای کندازی شهرستان مرودشت، چرا تا کنون نادیده گرفته شده است؟ هدف از این مقاله شناساندن صنایع دستی این منطقه (روستای کندازی) است. روش تحقیق توصیفی -تشریحی و شیوه گردآوری مطالب کتابخانه ای و میدانی بوده است. پس از بررسی های انجامشده نتیجه گرفته شد که این هنر بومی به دلایلی از جمله در هم آمیخته شدن با سایر فعالیت های روزمره بانوان در منزل، از هویت فرهنگی خود جدا گردیده است. این پژوهش ضمن بررسی و رفع موانع هویت زایی، توانست با ارائه مدارک و مستندات به دست آمده از تحقیقات میدانی و مطالعات اجتماعی و مردم شناسی جامعه محلی مورد نظر در این تحقیق، ظرفیت پنهان فرهنگی و مغفول روستای کندازی را تا مرز قرار گرفتن، در فهرست ثبت ملی این روستا در حرفه رویه بافی گیوه، پیش ببرد

کلیدواژه ها

مرودشت، کندازی، صنایع دستی،گیوه، رووار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.