تدوین چارچوب مفهومی تاب آوری شهری با تاکید بر بعد کالبدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی کشاورزی، محیط زیست، توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF12_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 424
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حقانی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده شهرسازی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سعیده علی کائی

استادیار دانشکده شهرسازی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تاب آوری مفهومی است که تلاش می کند با تبیین مجموعه ای از اصول، برنامه ها و اقدامات در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی،کالبدی و ... غیرقابل پیش بینی بودن و پیچیدگی شهرها را به چالش بکشد. بعد فیزیکی یا کالبدی تاب آوری به علت داشتنتغییرات و سطوح فعالیتی قابلرویت و ملموس، از مجموعه سریع ترین و کاراترین اقدامات در راستای افزایش ظرفیت شهرهابه حساب می آید. براین اساس در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای،ضمن بررسی مبانی نظری و معیارهای مورد بررسی مطالعات معتبر داخلی و خارجی، چارچوب مفهومی تاب آوری کالبدی تبیینشده است. این چارچوب شامل هشت معیار تنوع، اتصال، افزونگی، استحکام فیزیکی، مدولار بودن، سرزندگی، چندعملکردی وکارایی است که هر یک شاخص های سنجش مربوط به خود را دارند. با استفاده از این شاخص ها و روش تحلیل محتوای کیفیجهت دار، هفت پروژه برگزیده شدند و کاربست هر یک از شاخص ها با استفاده از طیف لیکرت مورد ارزیابی قرار گرفته شد. نتایجنشان میدهد که به ترتیب معیارهای تنوع و اتصال پرتکرارترین و در مقابل افزونگی و سازگاری کم تکراری ترین شاخص هایمورداستفاده در پروژه های منتخب هستند. در نهایت باتوجه به پرکاربرد بودن چارچوب مفهومی پیشنهادی در پروژه های مذکور،میتوان به قابل استفاده بودن آن در مبحث تاب آوری کالبدی استناد نمود.

کلیدواژه ها

تابآوری شهری، بعد کالبدی، معیارها و شاخص های تاب آوری، تحلیل محتوای کیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.