نقش حمل و نقل در توسعه گردشگری روستایی از منظر شاخص های اقتصادی در دوره پسا کرونا، مطالعه موردی: دهستان حصار ولیعصر (شهرستان آوج- استان قزوین)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای اقتصادی، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JURS-3-9_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم بیگدلی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

اکبر حسین زاده

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.زنجان

زینب زمانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

حسینعلی محمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

شیوع کووید ۱۹ و اتخاذ سیاست­ های سختگیرانه منجر شد مناطق روستایی به عنوان مقاصد گردشگری ارزان مورد توجه گردشگران داخلی قرار گرفت. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی نقش حمل و نقل روستایی در توسعه گردشگری روستایی در ابعاد شاخص­ های اقتصادی پرداخته است. قلمرو مکانی تحقیق روستاهای گردشگرپذیر دهستان حصار ولیعصر (شهرستان آوج- استان قزوین) در افق زمانی تابستان ۱۴۰۰ است. تحقیق حاضر از نوع پژوهش ­های کاربردی  و به روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق ۸ روستای گردشگرپذیر دهستان حصار ولیعصر شهرستان آوج بود که با استفاده از فرمول کوکران (p و q برابر با ۵/۰) تعداد ۱۹۰ مورد به عنوان نمونه انتخاب شد. روایی گویه ­های پرسشنامه با بهره­ گیری از نظرات متخصصین و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ انجام گرفت و میزان ۷۶۸/۰ محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ­ها از آزمون­ های آماری t تک نمون ه­ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره خطی استفاده شد. نتایج نشان داد در بعد اقتصادی، شاخص­ های افزایش ساخت و ساز خانه های دوم گردشگری (۹۹/۳) و افزایش سرمایه ­گذاری و شکل­ گیری سرمایه (۶۹/۳) بیشترین تاثیر مثبت را از توسعه حمل و نقل روستایی پذیرفته ­اند. همچنین، نتایج رگرسیون خطی چند متغیره نشان داد که حمل و نقل روستایی با ضریب تعیین ۸۴۶/۰ در توسعه گردشگری در ابعاد اقتصادی تاثیر معنادار و مثبتی دارد. به طوری که، با توجه به مقادیر بتا یک واحد تغییر در انحراف معیار شاخص ­های متغیر مستقل از قبیل "افزایش ساخت و ساز خانه­ های دوم گردشگری"، "تنوع فرصت ­های شغلی و درآمدی"، "بهبود دسترسی به خدمات"، "بهبود زیرساخت ­های گردشگری در روستا" و "افزایش سرمایه ­گذاری و شکل­ گیری سرمایه در روستا" در اثر توسعه حمل و نقل روستایی، به ترتیب به اندازه۰/۴۰۱، ۰/۲۹۱، ۰/۳۳۳، ۰/۲۶۰، ۰/۸۰۰، واحد در توسعه گردشگری روستایی از دیدگاه پاسخگویان تاثیر مثبت دارد.

کلیدواژه ها

حمل و نقل, گردشگری روستایی, اقتصاد روستایی, استان قزوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.