راهبرد سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال تروریسم تکفیری: (تحلیل تطبیقی در عراق و یمن)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی علوم سیاسی، روابط بین الملل و تحول
  • کد COI اختصاصی: PSTCONF11_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب وطن خواه

کارشناس ارشد علوم سیاسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

خاورمیانه در سال های اخیر با افزایش فعالیت گروه های تروریستی مواجه شده است. فعالیت این گروه ها واکنش ها و رویکردهای متفاوت کشورهای منطقه از جمله عربستان را در پی داشته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تطبیقی راهبرد سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال تروریسم تکفیری در عراق و یمن با محوریت نظریه نوواقع گرایی است. در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد مقایسه ای، به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که راهبرد سیاست خارجی عربستان در قبال گروه های تکفیری در عراق در مقایسه با یمن چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان میدهد، نقش تروریسم تکفیری در سیاست خارجی عربستان سعودی در هر دو کشور ایجاد موازنه تهدید در قبال افزایش قدرت ایران و حمایت از تروریسم تکفیری در عراق و یمن است با این تفاوت که در عراق، سیاست ایجاد تحولات منطقه ای در جهت تقویت سلفی گری و مقابله با نفوذ منطقه ای ایران با استفاده از گروه های تکفیری را در پیش گرفته در حالی که در یمن، سیاست تغییر رویکرد سیاست خارجی محافظه کارانه خود به سیاست خارجی تهاجمی را در پیش گرفته است. به عبارتی عربستان برای کنترل منطقه و ایجاد نفوذ در سراسر جهان از تفکر تکفیری و تروریسم حمایت های زیادی می کند و حمایت از این نوع ایدئولوژی ها به گونه ای سیاست راهبردی این کشور محسوب می شود. پژوهش حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و بهره گیری از نظریه نوواقعگرایی به واکاوی تطبیقی راهبرد سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال تروریسم تکفیری در عراق و یمن می پردازد.

کلیدواژه ها

عربستان، عراق، یمن، تروریسم تکفیری، نوواقع گرایی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.