مقایسه دریافت غذایی ویتامین A در کودکان مبتلا به اوتیسم با کودکان سالم شهر گرگان سال ۱۴۰۰- مطالعه مورد شاهدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-21-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه معینی

Student Research Committee, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences (GOUMS), Gorgan, Iran

مائده مستقیمی

Student Research Committee, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences (GOUMS), Gorgan, Iran

محمدرضا هنرور

Health Management and Social Development Research Center, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

امراله شریفی

Golestan Research Center of Gastroenterology and Hepatology, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: اختلالات طیف اوتیسم (ASD) اختلالی چندعاملی است که از عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی از جمله فاکتورهای تغذیه ای اثر می پذیرد. اخیرا نقش مواد مغذی به ویژه ویتامین A در پاتوفیزیولوژی و درمان ASD به طور فزاینده ای موردتوجه محققان قرارگرفته است. همچنین ASD الگوی تغذیه ای را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است برخی از مواد مغذی به اندازه ی کافی دریافت نشوند. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی و مقایسه ی میزان دریافت انواع مختلف ویتامین A در کودکان مبتلا به ASD و کودکان سالم، به عنوان گروه کنترل، در شهر گرگان انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه ی مورد-شاهدی ۳۵ کودک ۶ تا ۱۲ ساله مبتلا به ASD و ۷۰ کودک سالم که از نظر سن و جنس همسان بودند وارد مطالعه شدند. اطلاعات دریافت غذایی با استفاده از پرسش نامه ی نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) ثبت شد. همچنین برای محاسبه ی میزان دریافت غذایی انواع ویتامین A تحلیل اطلاعات FFQ با نرم افزار دریافت غذایی شفا انجام گرفت. یافته ها: اختلاف سن دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (p=۰/۲۷). میزان دریافت ویتامین A در گروه کنترل به طور معنی داری بیش از گروه اوتیسم بود. همچنین، مقدار دریافت رتینول، آلفاکاروتن، بتاکاروتن، بتاکریپتوگزانتین و لیکوپن در گروه کنترل بیش از گروه اوتیسم بود. به علاوه، اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه از نظر دریافت مجموع لوتئین (Lutein) و زآگزانتین (Zeaxanthin) دیده نشد. نتیجه گیری: اگرچه میانگین دریافت ویتامین A دو گروه بالاتر از مقادیر میانگین توصیه شده برای جمعیت های سنی و جنسی متناظر بود؛ دریافت کمتر انواع منابع غذایی ویتامین A در گروه اوتیسم نشان دهنده ی لزوم توجه به دریافت غذایی این کودکان است. خصوصا طبق شواهد به دست آمده، این بیماری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر عادت و الگوی غذایی کودکان اثر می گذارد.

کلیدواژه ها

Autism spectrum disorders, Dietary intake, Vitamin A, اختلالات طیف اوتیسم, دریافت غذایی, ویتامین A

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.