روشهای تکمیل چاه هوشمنددر مخازن با آبده یا کلاهک گازی قوی و مقایسه بهره دهی آنها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1401، شماره: 207
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1401-207_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت-حفاری، دانشگاه صنعت نفت اهواز

خلیل شهبازی

دکتری مهندسی نفت، دانشیار دانشگاه صنعت نفت اهواز

چکیده

مخازن دارای لایه آبده و یا کلاهک گازی قوی، در صورتی که به گونه ای صیانتی تخلیه نشوند پتانسیل بالایی برای تشکیل مخروط آبی و گازی خواهند داشت. این پدیده در مخازن با ضخامت کمتر لایه نفتی بیشتر مشاهده می شود. در چنین مخازنی برای افزایش تولید ناچار به حفاری چاه های انحرافی و افقی هستیم. در چاه های افقی اثر پاشنه تا انتها چاه و ناهمگونی خواص سنگ و سیال مخزن منجر به تشدید این مشکل می شود. ایجاد مخروط های آبی و گازی علاوه بر کاهش توان تولید مخزن، مشکلات محیط زیستی و بار مالی زیادی را موجب می شود. بصورت کلی سه راه حل برای کاهش این هزینه ها وجود دارد که شامل جدا کردن سیالات تولیدی از هم در سطح، جدا کردن سیالات تولیدی درون چاه، و عدم تولید سیالات آبی و گازی به همراه نفت است. در این مقاله سعی بر آن است که سیر تکاملی روش سوم از ICDبه AICVمورد بررسی قرار گیرد. همچنین، مزایا و معایب انواع فناوری هایی که برای مدیریت موضوع تولید آب و گاز همراه نفت به صنعت معرفی شده اند مورد بحث قرار گرفته و نقص های هر تجهیز که منجر به توسعه نسل جدید از آن شده، بررسی شده است.در پایان، مقایسه ای بین روش های مختلف تکمیل هوشمند چاه انجام شده است که عملکرد مناسب نسل آخر این نوع تکمیل که AICVاست را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

تکمیل چاه هوشمند, چاه افقی, مخروط گازی و آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.