نقش مشارکت جوانان در موفقیت طرح هادی روستایی (مطالعه موردی طرح های هادی دهستان هیو-شهرستان ساوجبلاغ )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و روابط انسانی، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GAHR-5-4_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیتا حسینی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی گرایش آمایش گیفیت محیطی دانشگاه تربیت مدرس

شهره تاج

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی

چکیده

تجربه طرح های موفق توسعه و عمران روستایی بیانگر نقش موثر مشارکت مردم در پایداری اینگونه طرح ها و ضرورت بهره گیری از ظرفیت های مشارکت مردمی در مراحل مختلف برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی طرح های توسعه ای است. بر همین مبنا امروزه یکی از اهداف و در عینحال ابزارهای عمده برنامه های توسعه روستایی را مشارکت مردم در ابعاد گوناگون اقتصادی و اجتماعی میدانند؛ بر این اساس مشارکت مردم نقش مهمی در برنامه های توسعه دارد و این مقوله زمانی در طرح ها و برنامه ها مورد توجه قرار گرفت که دولت ها و برنامه ریزان کشورهای در حال توسعه در به کار گیری برنامه های توسعه برای رسیدن به اهداف توسعه با چالش روبرو شدند، این مسئله در حالیست که رشد اقتصادی بوجود آمده در این کشورها موثر واقع نشده است، نگاه برنامه ریزی بعد از دهه "۱۹۷۰"، به سمتی گرایش پیدا کرد که به اهمیت حضور مردم در برنامه ها پی بردند. به صورتی که مشارکت جوانان در طرح های توسعه روستایی اهمیت یافت. بر این مبنا جوانان در تعیین سرنوشت خود و احساس مسئولیت نسبت به آینده خود و اجتماع، احساس مسئولیت کردند. در این راستا، تحقیق حاضر با استفاده از روش کمی(توصیفی – تحلیلی) و توزیع (۹۲) پرسشنامه در میان جوانان روستائی روستاهای دهستان هیو بخش مرکزی شهرستان ساوجبلاغ استان البرز به بررسی تاثیر مشارکت جوانان در طرح هادی که شامل؛ مشارکت در تصمیم گیری، مشارکت در طراحی (مطالعه)، مشارکت در اجراء، مشارکت در بهره برداری، مشارکت در ارزیابی، مشارکت در نگهداری از طرح پس از اجراء پرداخته است، نتایج حاصل که از طریق تجزیه و تحلیل آماری و با استفاده از آزمون t تک گروهی بدست آمده نشان دهنده اشتیاق جوانان روستائی برای سهیم شدن در فعالیت های مشارکت جویانه و ایفای نقش در طرح هادی است

کلیدواژه ها

جوانان, روستا, مشارکت, طرح هادی روستایی, عمران روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.