شناخت عوامل موثر و پیامدهای پدیده هوبریس رهبران با روش دیمتل فازی، مورد مطالعه: سازمان های دولتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی، دوره: 10، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_IPOM-10-39_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شریعت نژاد

استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

در دنیای مدیریت امروز، برخی رهبران ضمن برخورداری از شخصیت خودمحور و متکبر و قرارگیری در موقعیت قدرت، در طول زمان کمتر از توانایی­ها و قابلیت­های ذهنی خود استفاده می­کنند و تحرک ­فکری کمی دارند که این مسئله در گذر زمان باعث کاهش توانش فکری و عقلانی آن ها می­شود. در حقیقت این افراد، بعد از رسیدن به قدرت، دچار کوته فکری و تحکم بی منطق می شوند؛ چراکه اعمال قدرت مداوم و توانایی حکمرانی بدون داشتن فعالیت ­فکری و ذهنی، آسیب قابل­توجهی به توانش ذهنی و فکری آن ها می زند که نتیجه آن ضعف در فعالیت­های فکری رهبران، بالاخص در حوزه تصمیم­گیری خواهد بود. ازاین­رو، پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل موثر و پیامدهای هوبریس­ رهبران در سازمان­های دولتی انجام پذیرفت. این پژوهش از نوع پژوهش های آمیخته با رویکرد کیفی و کمی است که از نظر هدف توسعه­ای و از نظر روش گردآوری اطلاعات پیمایشی می­باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی خبرگان هستند که با ­استفاده از روش نمونه­گیری گلوله ­برفی اعضای­ نمونه آن انتخاب و براساس اصل کفایت نظری تعداد آن برآورد شد. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار­یافته و در بخش کمی پرسشنامه است. در این پژوهش برای تحلیل داده­ها در بخش کیفی از روش کدگذاری و نرم افزار اطلس تی و برای تحلیل کمی از روش دیمتل ­فازی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که تحکم بی­منطق، پارادوکس قدرت، تصور وهم آلود از نبوغ و دانش­ شخصی، عدم­تحرک ­مغزی و تنبلی ­ذهنی، غرور و خودشیفتگی و اختلالات شخصیتی و رفتاری مهم ترین عوامل موثر و شکل­دهنده هوبریس هستند. همچنین تمرکز تصمیم­گیری، رهبری مغرورانه، بهره­کشی و استثمار منابع انسانی، مدیریت خودکامه و کاهش انگیزه و تعهد پیروان و زیردستان به عنوان مهم ترین پیامدهای پدیده هوبریس ­رهبران در سازمان­های دولتی است.

کلیدواژه ها

هوبریس, خودشیفتگی, رهبری مغرورانه, سازمان های دولتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.