بررسی رابطه نگرش مذهبی با خودتنظیمی خودمختارانه دانش آموزان دختر و پسر

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم شناختی در تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: CCSE01_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شریفی

کارشناس ارشد رشته روانشناسی تربیتی

چکیده

در روانشناسی مذهب به دلیل اهمیت دین در همه ی جنبه های زندگی، به بررسی عوامل روان شناختی دین پرداخته می شود. آلپورت معتقد است که شخصیت بالغ، نیازمند فلسفه وحدت بخش درباره حیات و یک چهارچوب دوری است که می تواند عناصر مختلف تجربه ی آدمی را به نوعی منظم ک ند و هدفی پیش روی او قرار دهد و تنها دین است که کل عالم وجود را در بر گیرد. به نظر وی هرچند پیروی مداوم از هر نظام ارزشی می تواند به فرآیند یکپارچگی و انسجام کمک کند، اما انگیزه ی دینی همه چیز را به یکباره در خود جای داده و تلاش مستمری را که موجب انسجام شخصیت است، به بهترین شکل حفظ می کند(وولف، 1386). رایا و همکاران (2008) نشان دادند که دین اسلام موجب احساس بهزیستی در مسلمانان می شود. به نظر می رسد که نگرش دینی به عنوان یک نگرش ، آنگونه که مک کی و اسمیت (2000) مطرح کردند بر رفتار فرد تأثیر می گذارد. ساختار شناختی افراد و میزان اطلاعات فرد از موضوع نگرش با هیچانات گوناگونی که در پی دارد، می تواند در عملکردهای وی تأثیر عمده ای برجای گذارد و به علت برخورداری از ثبات، در طول زندگی دوام داشته باشد (بارون و همکاران، 1989). راتر و همکاران (1975) معتقدند که هدفمندی رفتار انسان از تأثیر شرایط تقویت کننده بر می خیزد. راتر بر این باور است که توان رفتار در یک وضعیت خاص، تابع انتظار تقویت و یا عدم تقویت و ارزش آن تقویت است. از نظر او مردم یا تقویت را در درون خود می دانند که همان انگیزش درونی هم می شود و یا آن را خارج از خود می دانند که با انگیزه بیرونی مترادف خواهد بود. روند درون سازی برای مذهب شبیه همان روندی است که در درونی سازی وجدان، خود تنظیمی و سایر استانداردها و معیارهای رفتاری رخ می دهد (برودی و فلور، 1998، کوچانسکا، 2001). ارزشهای اخلاقی و مذهبی از مدت ها قبل (خیلی زود) در روند اجتماعی شدن میان والدین و فرزندان منتقل شده اند و انتقال تدریجی از شکل مذهب و دیگر تنظیمی به سمت مذهب به شکل خود تنظیم و سپس مذهب کاملاً درونی شده وجود دارد (بوزلی، 1993). در همین چهر چوب و تحت نظریه خود تعیین گری، افرادی که مذهب و رفتارهای مذهبی را به دلیل وجود کنترل کننده های خارجی انجام می دهند، کمتر از افرادی که مذهب را به دلیل وجود انگیزه های درونی و ذاتی می پذیرند، آزادانه و بدون اجبار و از روی رغبت به آن می نگرند. آن دسته از افراد که مذهب را به دلایل ذاتی و درونی قبول دارند سعی در یکپارچه کردن عقاید مذهبی با باورها و ارزش های شخصی خود دارند، در این صورت است که می توان گفت مذهب در شخص درونی شده است. هر چه میزان درونی سازی این عقاید بیشتر باشد، پذیرش آن و انجام اعمال مذهبی به صورت آزادانه و از روی اراده بیشتر خواهد بود.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.