بررسی کمی وکیفی اسانس Nepeta crassifolia Boiss. & Buhse در رویشگاه های طبیعی و شرایط مزرعه در استان آذربایجان شرقی
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 228
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-39-2_002
تاریخ نمایه سازی: 17 تیر 1402
چکیده مقاله:
پونه سای البرزی (Nepeta crassifolia Boiss. & Buhse) از خانواده Lamiaceae، گونه ای معطر با خاصیت دارویی بوده که بومی و انحصاری ایران است. برای اجرای این تحقیق، بذرها و اندام های هوایی این گیاه از شش منطقه مختلف در استان آذربایجان شرقی جمع آوری گردید. اندام های هوایی پس از خشک شدن به روش تقطیر با آب اسانس گیری شده و ترکیب های موجود در آنها توسط دستگاه های GC و GC/MS شناسایی شدند. همچنین در سال بعد، بذرهای جمع آوری شده، پس از نشاء در گلخانه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه کشت شدند. در سال دوم سرشاخه های گلدار برداشت و پس از خشک شدن، اسانس گیری شدند. بررسی کمی اسانس نمونه های رویشگاه های طبیعی و مزرعه نشان داد که درصد اسانس در نمونه های رویشگاه طبیعی با همدیگر اختلاف معنی داری داشته و بیشترین مقدار اسانس متعلق به منطقه مرند بود، در حالی که اسانس های بدست آمده از نمونه های کشت شده در مزرعه با همدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. نتایج ارزیابی ها بیانگر این بود که ترکیب های نپتالاکتون I (۴aα, ۷α, ۷aα) و II (۴aα, ۷α, ۷aβ)، گلوبولول، جرماکرون B، کاریوفیلن اکساید و ۸،۱-سینئول اجزای اصلی اسانس N. crassifolia را تشکیل داده و بیشترین مقدار نپتالاکتون های I و II در شرایط رویشگاه طبیعی (به ترتیب ۶۹% و ۲۱.۷%) و مزرعه (به ترتیب ۲۷.۳% و ۵۱.۵%)، متعلق به منطقه میشو در مرند بوده است. گیاهان منطقه سراب نیز در شرایط رویشگاه طبیعی و مزرعه در مقایسه با سایر نمونه ها بیشترین میزان نپتالاکتون II را به خود اختصاص داده و بالاترین مقدار ترکیب ۸،۱-سینئول (۲۱.۸%) در اسانس نیز از نمونه گیاهی رویشگاه طبیعی منطقه خریل بدست آمد.
کلیدواژه ها:
پونه سای البرزی (Nepeta crassifolia Boiss. & Buhse) ، اسانس ، نپتالاکتون ، کاریوفیلن اکساید ، ۸ ، ۱-سینئول
نویسندگان
آذر رفعتی
محقق، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
نگار ولی زاده
محقق، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
فاطمه سفید کن
استاد موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع تهران
یوسف ایمانی
هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
فرید نورمند موید
عضو هئیت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :