آداب و رسوم و شیوه های زندگی مردم ایران سده پنجم هجری از دیدگاه عنصرالمعالی کیکاووس در قابوسنامه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: جهان بینی عنصر المعالی و آموزه های فرهنگی تربیتی در قابوسنامه
  • کد COI اختصاصی: OQCONF01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 393
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر کلامی

دانشجوی مقطع کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی گنبد کاووس

سمیه وزیری دوزین

دانشجوی مقطع کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی گنبد کاووس

خطیبه اونق

دانشجوی مقطع کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی گنبد کاووس

مریم صادقی

دانشجوی مقطع کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی گنبد کاووس

چکیده

سده پنجم هجری از دوره های درخشان و تاثیر گذار در فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی است یکی از ویژگی های این دوره، ادبیات غنی و پربار آن است. نصیحت نامه مشهور به قابوس نامه کتابی به زبان فارسی از قرن پنجم هجری است که تالیف امیر عنصرالمعالی کیکاووس بن اسکندر زیاری است. تالیف این کتاب به سال ۴۷۵ هجری قمری است. قابوس نامه کتابی اندرزنامه است و مطالب آن به صورت نصیحت و پند بیان می شوند.این پژوهش با تکیه بر نثر برجسته آن دوره یعنی قابوسنامه مناظری از زندگی اجتماعی مردم ایران سده پنجم را منعکس کرده است. همچنین اندیشه های نویسنده نثر مورد نظر را در مورد مسایل خاص اجتماعی مورد بررسی قرار داده است. بعد از مقدمه توضیح مختصری از اوضاع اجتماعی قرن پنجم هجری ارائه. بخش اصلی این پژوهش مربوط به آداب و رسوم مردم است. به این ترتیب که ابتدا برخی از آداب و رسوم مردم ایران سده پنجم مانند آداب غذا خوردن سوگواری آداب سفر آداب خرید نقل شده و در ادامه مسائل فرهنگی و تربیتی، افکار و باورهای آنان ذکر گردیده است. در فصل ششم ساختار اجتماعی و طبقاتی جامعه همچنین مشاغل و اصناف آن دوره بررسی شده است.

کلیدواژه ها

زندگی ایرانیان ،سده پنجم هجری ، قابوسنامه،عنصرالمعالی کیکاووس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.