تحلیل اصول حاکم بر حمایت از توان خواهان در آینه کنوانسیون حقوق افراد معلول

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی ارتقای سلامت و چالش های حقوقی و پزشکی فراروی آن
  • کد COI اختصاصی: HPILMC01_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرتین جهانشاهی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه شیراز، شیراز

چکیده

معلولیت مفهومی تحول پذیر است و منتج از تعامل افراد دارای نقص و موانع محیطی است که مشارکت کامل و موثر آنان در حالت برابر با سایرین در جامعه را مانع میگردد؛ بر این اساس، افراد معلول شامل کسانی میشوند که دارای نواقص طویل المدت ،فیزیکی ذهنی، فکری یا حسی می باشند که در تعامل با موانع گوناگون امکان دارد مشارکت کامل و موثر آنان در شرایط برابر با دیگران در جامعه متوقف گردد در تبیین ماهیت علت و آثار پدیده معلولیت و به تبع آن ارائه حمایت های قانونی برای ارتقاء حقوق معلولان سه پارادایم ،پزشکی اجتماعی و حقوق بشری یا حق مدار شناسایی شده است بر اساس رویکرد حق مدار که کنوانسیون حقوق افراد معلول، مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر پایه آن بنا شده است معلولیت ناشی از عدم پاسخگویی دولت و جامعه مدنی به تفاوتهای موجود در توان خواهان .است نتیجه این است که دولت های عضو کنوانسیون موظف اند با موانع گوناگون اجتماعی فرهنگی، حقوقی و... مقابله کنند تا از احترام کامل به کرامت ذاتی و حقوق برابر همه افراد اطمینان حاصل شود برای نیل به این هدف، کنوانسیون حقوق افراد معلول ضمن شناسایی مجدد اصول حقوق بشری ،متعدد برخلاف دیگر اسناد بین المللی حقوق بشری ماده مجزایی برای اشاره به اصول حاکم بر حقوق معلولان اختصاص داده است. با نظر به اهمیت اصول اشاره شده در حمایت از حقوق معلولان و نیز عضویت دولت ایران در این کنوانسیون پژوهش حاضر ضمن بررسی پارادایمهای حاکم بر ،معلولیت به تحلیل این اصول پرداخته تا راهنمایی برای قانونگذار در تصویب قوانین مربوط به حقوق معلولان در اینده باشد.

کلیدواژه ها

پارادایم پزشکی ،پارادایم اجتماعی، رویکرد حق مدار، منزلت ذاتی ،حقوق معلولان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.