کاربرد وکالت عرفانی در ماهیت وکالت دادگستری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه عرفان اسلامی، دوره: 19، شماره: 76
  • کد COI اختصاصی: JR_IAUZ-19-76_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار باقری

دکترای حقوق خصوصی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.

سعید بیگدلی

دانشیار گروه حقوق، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. نویسنده مسئول: bigdeli@znu.ac.ir

نجادعلی الماسی

استاد گروه حقوق خصوصی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.

چکیده

تعریف و مبنای وکالت در دادگستری را بایستی در علوم پیشینی آن و در مباحث «فلسفه حقوق هنجاری»، جستجو نمود. در وکالت، نیابت و اجازه از دیگری اهمیت دارد که در تاریخ تمدن ملت ها بر اساس مبانی فکری و اخلاقی و اجتماعی آنها استوار است. در این مقاله تلاش می گردد تا یکی از این مبانی فلسفه حقوق هنجاری که به حوزه عرفان ارتباط می یابد و آن توکل و وکالت عرفانی است، ریشه یابی شود و جایگاه وکالت در مبانی فکری عرفانی و حقوقی مورد توجه قرار گیرد و در مقایسه با وکالت دادگستری، نقش زمینه های فکری و معنوی و اخلاقی در علوم قضایی کاوش گردد و با روش کتابخانه ای و با ارجاع به منابع اولیه این دو رشته، این نتیجه را روشن نماید که وکالت معنایی گسترده دارد که شاخه ای از آن در عرفان ریشه دارد و از توکل نیز مایه می گیرد. از نظر حقوقی نیز شرط اخلاقی، رعایت مصلحت موکل، امانتداری و حفظ اسرار در آن رعایت می شود.

کلیدواژه ها

فلسفه حقوق, توکل, عرفان, وکالت دادگستری, حقوق طبیعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.