آزمون اثرات تکانه های داخلی و خارجی بر تراز تجاری کشور ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-10-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل کریمی

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

فرزین اربابی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

منیژه هادی نژاد دارسرا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

خشایار سیدشکری

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

چکیده

مقاله حاضر تاثیر تکانه های داخلی و خارجی بر تراز تجاری کشور را با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR برای سال های ۱۹۹۰-۲۰۲۰ توضیح می دهد. بر اساس نتایج برآورد مدل یک تکانه وارده از ناحیه قیمت نفت و جهش نرخ ارز به ترتیب به اندازه ۱۳ درصد و ۸ درصد باعث بدتر شدن وضعیت تراز تجاری در کشور می شود. همچنین یک تکانه وارده از ناحیه سال های تحریم در صادرات نفتی کشور، حجم نقدینگی و نرخ تورم، به ترتیب باعث بدتر شدن ۱، ۴ و ۳۲ درصدی تراز تجاری می شود. بر اساس نتایج توابع عکس العمل آنی؛ تکانه وارده از جانب افزایش قیمت نفت و جهش مثبت ارزی در دو دوره اول منجر به کاهش تراز تجاری و سپس در بلندمدت سبب افزایش و بهبود تراز تجاری شده است. همچنین براساس نتایج تجزیه واریانس در دوره سوم؛ ۵۴/۴۷ درصد مربوط به تکانه های قیمت نفتی، ۹۵/۲۸ درصد مربوط به تکانه جهش ارزی، ۰۷/۷ درصد مربوط به تکانه سال های تحریم در صادرات نفتی کشور، ۸۷/۰ درصد مربوط به تکانه نرخ سود حقیقی، ۳۸/۶ درصد مربوط به تکانه نقدینگی و ۹۸/۸ مربوط به تکانه تورم بوده است که بیشترین تکانه از ناحیه قیمت نفت و جهش ارزی بر تراز تجاری وارد شده است. با توجه به پیامد های گسترده تغییرات نرخ ارز بر عملکرد اقتصاد ایران، مدیریت نرخ ارز بسیار حائز اهمیت است. این امر در شرایط کنونی اقتصاد کشور به ویژه با افزایش تحریم های اقتصادی، جهش نرخ غیررسمی ارز در بازار آزاد اهمیت بیشتری یافته است. بنابراین پیشنهاد می شود سیاست گذاران اقتصادی و مسئولان بانک مرکزی ضمن اتخاذ نظام نرخ ارز شناور مدیریت تک نرخی به جای سیاست دستوری نرخ ارز ثابت، اثرات شوک ها بر نرخ ارز را در نظر بگیرند

کلیدواژه ها

تکانه های داخلی, تکانه های خارجی, تراز تجاری, مدل SVAR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.