تاثیر نقدشوندگی و متنوع سازی بر انتخاب سبد بهینه سرمایه گذاری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت توسعه و تحول، دوره: 15، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_JDEM-15-52_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس خادم پور آرانی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت مالی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مهدی معدنچی زاج

استادیار، گروه مدیریت مالی، واحد الکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،ایران

امیر رضا کیقبادی

استادیار، گروه حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

غلامرضا زمردیان

استادیار، گروه مدیریت مالی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش با ارائه یک مدل و تعریف شاخصی از ریسک نقدشوندگی و بکارگیری یکی از شاخص های متنوع سازی(شاخص آنتروپی شانون)، تاثیر این دو معیار بر انتخاب پرتفوی بهینه بررسی می شود. بررسی نتایج در حالتی که هزینه نقد شوندگی و شاخص تنوع بخشی در مدل وجود دارد، نشان می دهد که صنایعی که ثبات بیشتری در قیمت سهامشان در طول زمان وجود دارد، وزنشان در پرتفوی بهینه بیشتر است. ضمن اینکه انجام تحلیل آماری با داده های بازده شاخص کل در این حالت، وجود رابطه معنی داری بین داده های میانگین بازده پرتفوی با میانگین بازده شاخص کل را نشان نمی دهد.با حذف هزینه نقدشوندگی از مدل، بررسی داده های خروجی نشان میدهد که متوسط سهم وزنی صنعت فرآورده های نفتی و صنعت کانه های فلزی نسبت به حالت قبل بیشتر می شود که به معنای نقدشوندگی کمتر این دو صنعت می باشد؛ ضمن اینکه متوسط بازده و ارزش در معرض خطر پرتفوی در این حالت نیز افزایش می یابد. انجام تحلیل آماری با داده های بازده شاخص کل در این حالت رابطه معنی داری بین میانگین بازده پرتفوی با میانگین بازده شاخص کل را نشان میدهد. در حالت حذف محدودیت متنوع سازی از مدل، نتایج خروجی پژوهش در این حالت نشان میدهد متوسط وزن صنایع منتخب در پرتفوی بهینه اگرچه تغییر میکند اما این تغییر چندان محسوس نمی باشد و نتیجه اینکه میتوان این محدودیت را در مدل نادیده گرفت؛ ضمن اینکه انجام تحلیل آماری با داده های بازده شاخص کل از نشان از وجود رابطه معنی داری بین داده های میانگین پرتفوی در این حالت با میانگین بازده شاخص دارد.

کلیدواژه ها

ریسک نقدشوندگی, متنوع سازی, پرتفوی بهینه, گارچ چند متغیره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.