جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی آلومینیوم ۱۰۵۰ فوق ریزدانه: بررسی متغیرهای هندسه پین، دمای اتمسفر جوشکاری و سرعت های جوشکاری بر خواص مکانیکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فرآیندهای نوین در مهندسی مواد، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MAIA-16-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی حسینی

استادیار، گروه مهندسی مکانیک، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. استادیار، هسته پژوهشی فناوری نانو، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

حبیب دانش منش

استاد، بخش مهندسی مواد، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

به کارگیری آلومینیوم فوق ریزدانه و یا نانو ساختار به دلیل نسبت استحکام به وزن بالا بسیار موردتوجه می باشد. یکی از چالش های اصلی این حوزه جوشکاری این مواد جهت تولید سازه های مهندسی می باشد. با توجه به پتانسیل بالای روش جوشکاری حالت جامد اصطکاکی اغتشاشی در اتصال مواد فلزی نانو ساختار، در این تحقیق با استفاده از تجهیزات و تکنیک های مختلف مانند میکروسکوپ های نوری و الکترونی، آزمایش ریز سختی و آزمایش کشش تک محوره نحوه اثر برخی از متغیرهای اصلی این روش جوشکاری بر خواص مکانیکی اتصال ورق های آلومینیومی ۱۰۵۰ فوق ریزدانه تولید شده توسط تکنیک اتصال نورد تجمعی مورد مطالعه قرار گرفته است. متغیرهای مورد مطالعه شامل سرعت های جوشکاری، هندسه پین ابزار جوشکاری و دمای اتمسفر جوشکاری بوده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده افزایش ریز سختی جوش با کاهش سرعت چرخشی یا افزایش سرعت انتقالی ابزار به دلیل حرارت کمتر ورودی به منطقه جوش می باشد. بررسی تاثیر هندسه پین نشان دهنده کم تاثیر بودن این متغیر بر خواص کششی اتصال می باشد. تنها در مورد ابزار با پین رزوه خورده بهبود مختصری در خواص کششی ایجاد شده است. انجام جوشکاری به شکل زیر آبی به نسبت جوشکاری در هوا می تواند سبب بهبود استحکام اتصال شود اما استفاده از آبی با دمای بسیار پایین (۱ درجه سانتی گراد) در مقایسه با نمونه جوشکاری شده در آب با دمای ۲۵ درجه سانتی گراد با ایجاد برخی عیوب جوشکاری مانند حفرات و کانال داخلی تاثیری معکوس داشته و خواص کششی اتصال ایجاد شده را به شدت تنزل می دهد.

کلیدواژه ها

آلومینیوم فوق ریزدانه ۱۰۵۰, دمای محیط جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی, هندسه ابزار جوشکاری, کشش تک محوره, ریز سختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.