بررسی ارتباط عملکرد جنسی با اضطراب سلامت و ترس از عود در زنان با سابقه سرطان پستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-16-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس سرکانی

Department of Midwifery, Faculty of Nursing & Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

لیلا امینی

Department of Midwifery, Nursing and Midwifery Care Research Center and Faculty of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

اکرم السادات سجادیان

Department of Quality of Life, Breast Cancer Research Center, Motamed Cancer Institute, ACECR, Tehran, Iran

علی شهنواز

Department of Statistics, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در زنان است که در زنان ایرانی، رتبه اول موارد جدید سرطان را به خود اختصاص می دهد. سرطان پستان، می تواند با افزایش اضطراب سلامت و ترس از عود بر تمامی جنبه های سلامت روان فرد مبتلا اثرگذار بوده و متعاقب آن، عملکرد جنسی فرد را نیز تحت شعاع قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین عملکرد جنسی با اضطراب سلامت و ترس از عود در زنان با سابقه سرطان پستان طراحی و اجرا شد. روش بررسی: این پژوهش مقطعی بر روی ۱۵۰ زن ۲۴ تا ۷۶ ساله مراجعه کننده به پژوهشکده سرطان پستان جهاد دانشگاهی شهر تهران انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های دموگرافیک، اضطراب سلامت(HAI-۱۸)  و عملکرد جنسی زنان (FSFI) و ترس از عود سرطان(FCR-۷)  استفاده شد. پرسشنامه ها به شکل آنلاین طراحی و لینک پرسشنامه از طریق شبکه اجتماعی واتساپ در اختیار شرکت کنندگان در پژوهش قرار گرفت و پس از تکمیل جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss-۲۱ و آزمون های آماری رگرسیون، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک راهه آنالیز شدند.P کمتر از ۰۵/۰ به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد. یافته ها: براساس یافته های این پژوهش بین عملکرد جنسی با اضطراب سلامت (۰۰۳/۰ P=) و عملکرد جنسی و ترس از عود(۰۱۲/۰ P=) رابطه معنادار و معکوسی وجود داشت. همچنین رابطه بین ترس از عود و اضطراب سلامت (۰۰۰۱/۰ P< ) معنادار و مستقیم بود. همچنین در پاسخ به سوال پژوهش، بین سطح تحصیلات و نمره کل عملکرد جنسی (۰۲۴/۰ P=) و خرده مقیاس های میل (۴۸/۰ P=)، رطوبت (۰۰۱/۰ P=) و درد جنسی (۰۲۶/۰ P=) رابطه معنادار و مستقیم برقرار بوده، ولی در خرده مقیاس رضایتمندی و اوج لذت جنسی و تحریک روانی ارتباط معناداری مشاهده نشد. سن و عملکرد جنسی نیز رابطه معنادار و معکوسی را نشان دادند (۰۰۱/۰P< ). دیگر یافته های این مطالعه موید وجود رابطه معنادار بین شغل و عملکرد جنسی و خرده مقیاس های آن (۰۵/۰P< ) به غیر از میل جنسی بود و لیکن بین مشخصات فردی و اضطراب سلامت رابطه معنادار برقرار نبود. نتیجه گیری: با توجه به وجود رابطه معنادار معکوس بین عملکرد جنسی و اضطراب سلامت و ترس از عود و همچنین رابطه معنادار مستقیم بین ترس از عود و اضطراب سلامت، این طور به نظر می رسد که توجه به نگرانی ها و وضعیت روانی این زنان بایستی در اولویت مراقبت های بهداشتی و درمانی آنان قرار گیرد. همچنین در ارائه مراقبت های درمانی، لازم است که تیم درمانی به غربالگری اختلالات جنسی در این زنان و شناسایی موارد با اضطراب سلامت نیازمند درمان، توجه بیشتری معطوف نمایند.

کلیدواژه ها

Health Anxiety, Female Sexual Function, Breast Cancer, اضطراب سلامت, سرطان پستان, عملکرد جنسی زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.